Tribalj

Šest djevojaka obukle su redovničku odoru


Šest djevojaka članica duhovne obitelji Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina obukle su redovničku odoru.

Svečano je bilo 1. listopada u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Triblju. Pod svečanom Večernjom, koju je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, šest djevojaka članica duhovne obitelji Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina obukle su redovničku odoru te pristupile u zajednicu sestara Euharistijske službenice Srca Isusova i Marijina.

Petru Bobovčan, Mateu Kapetanović, Jelenu Ivković, Gordanu Ćosić, Elizabetu Barbiš i Lorenu Ćorić u Zajednicu je primio osnivač don Josip Radić, uz nazočnost duhovne majke Zajednice Jozefine Glasnović.

Nakon svečane Večernje nadbiskup Devčić je predvodio euharistijsko slavlje. U prigodnoj propovjedi istaknuo je da je oblačenje redovničke odjeće veliki događaj ne samo za dotične osobe, za zajednice kojima pripadaju, nego i za cijelu Crkvu. „Zamjena građanskog odijela redovničkim vanjski je znak nutarnje odluke kojom se dotična osoba odriče svjetovnog načina života. Taj čin je odgovor na Isusov poziv da ga se slijedi živeći evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i čistoće“, kazao je nadbiskup.

Govoreći o nadnevku odabranom za ovaj važan dan u njihovom životu – 1. listopada – podsjetio je da istoga dana je blagdan Sv. Terezije od Djeteta Isusa. Prema njegovim riječima, oblačenje redovničkog odijela te svetice nije bila puka zamjena jednog odijela drugim, nego je to bio izraz duboke promjene, istinsko „svlačenje starog čovjeka“ i rođenje novoga čovjeka u Isusu Kristu. „Neka ovaj sveti obred i vama, drage sestre, to znači. Neka vam redovnička odjeća koju ste danas obukle bude trajan podsjetnik na novi život koji vam je Krist darovao kad ste mu se posvetile“, kazao je nadbiskup. Na kraju mise nadbiskup je čestitao sestrama na Božjem pozivu kojega su prihvatile. Dodao je da je Euharistijska zajednica službenice Srca Isusova i Marijina zajednica Božje ljubavi i dokaz kako Duh Sveti djeluje. Istakao je važnost klauzurnog samostana za molitvu na području Riječke nadbiskupije, ali i području Krčke biskupije što je svojim dolaskom potvrdio i krčki biskup u miru mons. Valter Župan.

Riječ zahvale predvoditelju misnog slavlja, svećenicima kao i čestitku sestrama na kraju mise uputio je župnik vlč. Vjekoslav Đapić. Šest sestara, od kojih su dvije klauzurne, tijekom novicijata boravit će u samostanu koji se nalazi uz župnu kuću u Triblju. U Riječkoj nadbiskupiji, osim Triblja, sestre su prisutne i u župi Sv. Jelene djevice i mučenice u Dramlju.

KT