Sestre Franjevke Marijine misionarke obilježile 20 godina svog djelovanja u Odžaku


Sestre Franjevke Marijine misionarke obilježile su 18. i 19. studenoga u Odžaku 20 godina svog djelovanja u BiH.

Obilježavanje ovog značajnog datuma za Sestre Marijine misionarke, ali i čitavu vjerničku zajednicu župe Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku započelo u subotu 18., a nastavljeno u nedjelju 19. studenoga. U subotu je upriličena euharistija i klanjanje pred Presvetim, a u nedjelju pučka misa koju je predslavio župnik preč. Jakov Filipović.

Oba euharistijska slavlja na poseban način su bila posvećena sestrama Franjevkama Marijinim misionarkama i njihovom poslanju u Bosni.

Za vrijeme mise u nedjelju, 19. studenoga, najstarija sestra u odžačkoj zajednici FMM, s. Teressa na oltar je prinijela 20 ruža, dok su misno slavlje animirali članovi Malog zbora koje je predvodila s. Agnješka.

Nakon mise upriličeno je druženje u župnom Pastoralnom centru.

U emotivnom obraćanju nazočnima sestra Teressa je naglasila da je sretna što se nalazi u Bosni i Hercegovini koju vrlo voli. "Ostanite ovdje, ovdje ima još mnogo toga za uraditi, ovo je lijepa zemlja, trebamo uložiti truda da Odžak i Bosna i Hercegovina postanu pravo mjesto za život. To se može uraditi zajedno, i to neće biti lako", rekla je s. Teressa okupljenima.

Međunarodnu zajednicu FMM utemeljila je francuska redovnica Bl. Marija od muke Kristove u Indiji 1877.  Družba ovih sestara je nastala iz potrebe Crkve u 19. st., a njezin cilj je evangelizacija kroz molitvu i apostolat gdje sestre daruju potpuno svoj život za Crkvu i spasenje svijeta.

Članice Družbe dolaze iz 82 zemlje, ima ih oko 7 000, a djeluju na prostoru 77 zemlje u svijetu, na svim kontinentima.

Svoje misijsko poslanje u Bosni i Hercegovini ove sestre su započele 1997. u Odžaku, pripadaju provinciji koju čini  tridesetak zajednica, u osam država. Osim BiH samostani se nalaze i u Austriji, Madžarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Sloveniji i Ukrajini.

KT