Zagreb

Susret biskupa Komarice i predsjednika Vlade RH


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je 25. listopada u Banskim Dvorima u Zagrebu biskupa banjolučkog dr. Franju Komaricu.

Nazočni su bili i u razgovoru sudjelovali Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, Zvonko Milas, pročelnik Ureda za Hrvate izvan RH, akademik Zlatko Kramarić, generalni konzul RH u Banjoj Luci, i Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije Banjolučke biskupije.

Biskup je predsjedniku predočio svoju ponovljenu molbu za što odlučnije i sustavnije rješavanje brojnih egzistencijalnih , urgentnih problema hrvatske populacije u entitetu RS. Zahvalio je za dragocjene vidove pomoći Vladina Ureda za Hrvate izvan RH osobito, kako je naveo, na području karitativno-socijalnog te odgojno-obrazovnog djelovanja crkvenih institucija Banjolučke biskupije, u Banjoj Luci i Bihaću, koji su u službi pomirenja i stvaranja ozračja međusobnog povjerenja. Zahvalio je i za pružanje pomoći djelovanju Udruga prognanih i izbjeglih Hrvata i njihovom Savezu na području RH.

Biskup Komarica upoznao je predsjednika Plenkovića i njegove suradnike kako ta hvalevrijedna i dragocjena pomoć, nažalost, ni izdaleka nije u stanju polučiti bitnije i veće egzistencijalno poboljšanje malobrojnog preostalog hrvatskog pučanstva na području RS-a, a pogotovo, kako je rekao, ispraviti veliku nepravdu dalekosežnih razmjera koja je Hrvatima katolicima nanesena  i omogućiti brojniji povratak prognanih domicilnih Hrvata (katolika) u Bos. Posavinu i u Sjeverozapadnu Bosnu.

Zamolio je predsjednika da u duhu Ustava RH-a i osobnog obećanja prihvati kao projekt sadašnje Vlade RH-a učinkovitije rješavanje predugo zanemarivanog tragičnog slučaja hrvatskog naroda u BiH, osobito u Sjeverozapadnoj i Sjevernoj Bosni – u entitetu RS, zaključivši da bez veće, odlučnije i strateški razrađene pomoći Vlade RH taj „slučaj“ neće moći biti riješen.

Zatim je mons. Franjo iznio 10 konkretnih prijedloga Vladi i Saboru RH. Zamolio je predsjednika Plenkovića da te institucije pomognu učinkovitije nego do sada, kako je rekao, najugroženijem dijelu jednog europskog naroda – hrvatskom narodu u entitetu RS-u u BiH, kojega je neprovođenje Anexa 7 Daytonskog mirovinskog sporazuma od strane domaćih i međunarodnih političara dovelo do skoro potpunog istrebljenja.

Predsjednik Plenković je pažljivo saslušao biskupovo izlaganje o gorućim problemima hrvatske katoličke populacije na području njegove biskupije i drugih biskupija u BiH koje bi njegova Vlada trebala pomoći rješavati.

Također je saslušao i biskupovo izvješće s njegova nedavnog boravka u SAD-u, Vatikanu, Njemačkoj i Austriji i plodnim razgovorima s većim brojem utjecajnih osoba iz političkog i javnog života. Zajedno sa svojim suradnicima objasnio je biskupu Komarici što sve on i njegova Vlada poduzimaju i planiraju poduzeti za budućnost hrvatskog naroda u BiH, napomenuvši da će ubuduće veću nego do sada pomoć upućivati u područja s većim egzistencijalnim potrebama hrvatske populacije. Obećao je biskupu da će u dogledno vrijeme pohoditi Banju Luku i središte njegove biskupije.

KT / TABB