Susret župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća u Travničkom dekanatu


U Vrhbosanskoj nadbiskupiji, 7. listopada, upriličen je sedmi krug sinodalnih zasjedanja. Tako je zasjedanje za Travnički dekanat upriličeno u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić – Travnik.

Susret je započeo sv. misom koju je predslavio mons. Mato Janjić, travnički dekan u koncelebraciji 15 svećenika i nazočnosti 60-ak vijećnica i vjećnika Travničkog dekanata.

Prigodnu propovijed izrekao je don Marin Marić, župnik u Deževicama.

Don Marin je u svojoj propovijedi govorio o listopadu, Gospinom mjesecu, te naglasio da listopadsku toplinu vjernici trebaju unijeti u srca svih ljudi, svoje domove, ali i u rad Sinode. Također je naglasio važnost i ulogu dobrog pastira i dobrog kršćanina. «I, sam  papa Franjo, govori nam da dabar pastir i kršćanin uvijek izlazi iz sebe na putu prema Bogu, u molitvi, u klanjanju, ali i kako bi drugima donio poruku spasenja. Zato i Papa kaže, nemojmo biti polovični pastiri i polovični kršćani, budimo radost ovoj Nadbiskupiji, Provinciji i ovom narodu», zaključio je don Marin.

Nakon mise uslijedio je radni dio na kojem su vijećnici u kratkim crtama iznosili svoje referate na temu „vjerničkog identiteta“. U samom izlaganju od vijećnika iz župa Travničkog dekanata, mogao je se čuti niz dobrih primjere i sugestija, kao i plemenitih i vrijednih stvari koje se rade u ovom djelu nadbiskupije.

Poslije izloženih referata, uslijedio je predavanje na temu Latolik i (ili) kršćanin koje je upriličio don Marin Marić

Nakon predavanja uslijedila je prilika za kratku diskusiju, nakon koje su svi vijećnici i svećenici zajedniči nastavili druženje uz objed u blagovaonici travničkog sjemeništa.

Na susretu je bilo 15 svećenika i 45 vijećnika.

MM/ KT