Padova

Svećenik sveden na laički status


Bivši župnik župe Sv. Lazara u Padovi, Andrea Contin, nije više svećenik – objavio je to padovanski biskup mons. Claudio Cipolla na službenoj stranici biskupije nakon što je istu vijest prenio svećenicima koji su se 8. ožujka okupili na korizmenu duhovnu obnovu.

Konačnu odluku, ovih dana, donijela je Kongregacija za kler, dobivši dokumentaciju o kanonskom postupku biskupijskog crkvenog suda. U bilješci je razjašnjeno da je „odredba konačna i ne podliježe žalbi“, te da se spomenuti Contin, „oslobađa dužnosti svećeničke službe i celibata, bez mogućnosti sudjelovanja u životu kršćanske zajednice“.

Bivši župnik Contin izazvao je skandal s prostitucijom s više ženskih osoba u župnoj kući, a nedavno je osuđen i za nanošenje tjelesnih povreda jednoj od svojih bivših ljubavnica koja ga je prijavila policiji iznijevši teške optužbe protiv njega. Contin je potpisao sporazum o priznavanju krivnje. 

Biskup Claudio izrazio je duboku gorčinu i patnju zbog događaja koje je izazvao bivši svećenik za župu i cijelu Crkvu u Italiji. Pozvao je na molitvu za Contina, za njegovu obitelj, za župljane, za svećenike u nadbiskupiji i za sve one koji su se našli potreseni njegovim dvostrukim životom.

Inače, ovaj slučaj pratili su gotovo svi mediji u Italiji, a i sam papa Franjo nazvao je padovanskog biskupa Cipollu izrazivši mu potporu u teškim trenutcima.

KT