Dubrovnik

Treba svjedočiti evanđelje poput Sv. Leopolda


Jutros je služena sveta misa u dubrovačkom Svetištu Gospe od Milosrđa, u kojem boravi relikvija neraspadnutog tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića. U svetištu će biti mise i u 9 i 11 sati, a ispraćaj tijela predviđa se za 14 sati.

Foto: Dubrovačka biskupija

Foto: Dubrovačka biskupija

Jutarnju misu u Svetištu Gospe od Milosrđa, u kojem boravi relikvija neraspadnutog tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića, predvodio je 17. rujna župnik župe Sv. Mihajla u Lapadu don Robert Ćibarić. S njim je koncelebriralo više svećenika, a liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi.

U propovijedi je župnik Ćibarić potaknuo okupljene vjernike na promišljanje o tome koliko su oni sami na tragu evanđeoske svetosti koju je Sv. Leopolda živio te ih ohrabrio da se na to odvaže jer i oni mogu biti sveti i 'veliki' poput Sv. Leopolda.

Prema njegovim riječima, put je, ma koliko zahtjevan bio, zapravo vrlo jednostavan, a to pokazuju i nedjeljna čitanja koja pozivaju 'da otvorimo svoje srce istinskom oprostu koji nam Bog daruje'. Podsjetio je da Bog ne stavlja granicu oprostu, i zato govoriti kako smo spremni oprostiti, ali ne i zaboraviti, što se često čuje u narodu, nije na liniji Evanđelja. „Jedino mjerilo našeg života je življenje Evanđelja“, kazao je župnik Ćibarić i dodao da to znači biti u ljubavi, dobroti i milosrđu prema svima, pa i onima koji nas ne vole.

Tu kao put i pomoć imamo molitvu. Naveo je i primjere iz života Sv. Leopolda koji pokazuju kako je on nailazio na ruganja i podcjenjivanja, ali je blagim i milim pogledom svakoga susretao. „I danas ima onih koji nam se rugaju zbog naše kršćanske vjere, čini im se iracionalna iako je i te kako životna, ali i njima treba posvjedočiti Evanđelje blago i s ljubavlju, poput Sv. Leopolda“, zaključio je propovjednik i pozvao vjernike da u svom životu budu milosrdni i da uvijek opraštaju.

Upravitelj svetišta fra Stanko Dodig zahvalio je predvoditelju slavlja i vjernicima koji su došli, te ih upoznao s dobrovoljnim prilozima koji mogu na više mjesta dati a koji će ići za pomoć u pastoralnom radu misionaru fra Ivici Vrbiću u Boliviji, stoji na mrežnoj stranici Dubrovačke biskupije.

Rijeke hodočasnika gotovo cijelu noć slijevale su se u Gospino polje, u Svetište Gospe od Milosrđa, kako bi svečano dočekali relikviju neraspadnutog tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića, čije tijelo drugi put boravi u Hrvatskoj i koje je u Dubrovnik došlo nakon pohoda njegovu rodnom Herceg Novom. Tiha i topla noć pomogla je tome da hodočasnici mogu u meditaciji ostati u prostoru svetišta i dulje vremena moliti, a noćno bdijenje i prvu jutarnju misu predvodio je mladi kapucin iz Varaždina fra Mijo Šarčević.

Svečani doček relikvije neraspadnutog tijela Sv. Leopolda bio je ispred crkve Gospe od Milosrđa, a uvodni obred s kađenjem tijela i molitvom predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije. Zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jelčić otpjevao je prvu strofu iz himne Sv. Leopoldu „Tebi slavu pjevamo“, a nakon toga volonteri „Croce Verda“ unijeli su sarkofag sa svečevim tijelom na okićeni odar u crkvi Gospe od Milosrđa. Pjesma je nastavljena te je uslijedila liturgija dočeka u crkvi tijekom koje je predvoditelj provincijal Šarčević pozdravio sve okupljene, a nazočni su bili i kotorski biskup mons. Ilija Janjić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

KT