U prvostolnici proslavljen Dan posvećenog života


Na blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, u katedrali Presvetog Srca Isusova svečanom euharistijom proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Misu je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju apostolskog nuncija mons. Luigija Pezzuta, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića te još 30-ak svećenika...

Na početku euharistije kardinal je blagoslovio svijeće nakon čega je uslijedila svečana procesija s upaljenim svijećama oko katedrale.

Pozdravljajući svećenike, redovnike i redovnice na čelu s njihovim poglavarima i poglavaricama te bogoslove i kandidatice, vrhbosanski nadbiskup im je čestitao Dan posvećenog života. Potom je istaknuo da svijeće nošene u procesiji predstavljaju sliku životnog hoda i svjetla kojeg osobe posvećenog života trebaju slijediti.

Na početku prigodne propovijedi prisjetio se svojih početaka u svećeništvu kada je prvi puta obavio stari obred uvođenja majke nakon poroda u crkvu. Napomenuo je da je to bilo lijepo i drago iskustvo koje je nestalo u liturgijskim promjenama.

"Na krštenju je zapaljenja svijeća koja simbolizira svjetlo vjere koje je upaljeno i posijano u ljudsko srce. Mi smo tada postali hram Duha Svetoga i Kristovi", rekao je kardinal i naglasio da je zvanje na poseban način susret s Gospodinom koji je ušao u život svake Bogu posvećene osobe.

Nadalje je napomenuo kako je uveden Dan posvećenog života kako bi opća, ali i mjesna Crkva shvatila kakav dar ima u vidu redovnika i redovnica.

"Zato i mi kao Vrhbosanska nadbiskupija na Svijećnicu obilježavamo Dan posvećenoga života moleći za redovnike i redovnice da upravo ta svijeća koja je zapaljenja u krštenju, a zavjetima obnovljena, ražari, gori i izgara radošću i predanjem", rekao je i nadalje  napomenuo kako svjetovna logika nameće potrošački mentalitet, konzumerizam, hedonizam i različite "izme" koji urušavaju duhovni život i ostavljaju egzistencijalne praznine te je potaknuo nazočne da ponovno otkriju radosti življenja i izvora svjedočenja nade.

Posebno je govorio o potrebi njegovanja zajedništva, izbjegavanju karijerizma, ogovaranj, ljubomore te istaknuo da molitva koja ne izgrađuje zajedništvo nije prava molitva.

Na kraju misnog slavlja redovnici i redovnice izmolili su molitvu kojom su obnovili svoja redovnička obećanja.

Osim redovnika i redovnica na misi su nazočile zajednice iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater. Liturgijsko pjevanje animirao je franjevački bogoslovski zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su te prigodne darove prinijele redovnice i pripravnice raznih družbi. Misu je izravno prenosila Radio Marija BiH.

Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje u zdanju Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

KT