Deževice

Učenici KŠC-a upoznali Deževice


Učenici i nastavnici Osnovne škole KŠC-a „Sv. Josip“ iz Sarajeva posjetili su 11. listopada župu Gospe Snježne i svetište Sv. Jakova Markijskog u Deževicama.

Učenici i njihovi nastavnici pohodili su prvo drevni Franjevački samostan Sv. Duha u Fojnici, gdje ih je oduševila velika zbirka povijesnog blaga kojeg čuva samostanski muzej. Potom su obišli i središte Fojnice i poznato lječilište Reumal, a svratili su i u osnovnu školu u Gojevićima.

Zatim su se uputili u živopisnu malu varoš i svetište Sv. Jakova Markijskog u Deževicama, koje u ovim jesenjim danima priča posebnu priču. Ljepota boja, šum vode, pristunost molitve jednostavno čovjeka preporodi.

Goste je dočekao domaći župnik i upravitelj svetišta don Marin Marić koji ih je upoznao sa svetištem Sv. Jakova Markijskog i glavnim karakteristikama tog hodočasničkog mjesta kojega godišnje posjeti više od 30 000 hodočasnika.

Župnik Marić je učenicima i njihovima nastavnicama predstavio iscrpni životopis velikoga talijanskog svetca, ukazavši na važnost Jakovljeve vode i špilje. Nakon polusatnog boravka u svetištu, druge odredište bila je punionica vode Nevra, koja se nalazi tik uz svetište.

Zahvaljujući djelatnicima Nevre, đaci su doznali o procesu punjenja vode visoke kvalitete za ljudsko zdravlje. Učenici su mogli i kušati vodu koju im je osoblje uručilu kao zahvalu za posjet.

Učenici su se zatim uputili u crkvu Gospe Sniježne u Deževicama gdje im je don Marin ispričao glavne crtice povijesti župe. Nakon razgledavanja glavnih znamenitosti ovog fojničko-kreševskog bogatstva, mladi su imali slobodno vrijeme za igranje i šetanje po prirodi.

Umorni od planinskog zraka u poslijepodnevnim satima uputili su se na svoje polazište u Sarajevo.

KT