Foča

180 godina župe Foča


Blizu tisuću župljana franjevačke župe Srca Marijina u Foči kod Dervente proslavilo je 5. listopada, svečanim euharistijskim slavljem, 180. obljetnicu postojanja župe.

Slavlje je na vanjskom oltaru u crkvenom dvorištu predvodio domaći sin fra Andreo Matanović, ovogodišnji mladomisnik Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, koji je tom prigodom slavio i sekundiciju svoje mlade mise pod geslom Ustat ću i poći Ocu svome!. Suslavili su: provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak; provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, domaći župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, derventski dekan fra Ivan Marić i još 15-ak svećenika.

U pozdravnom govoru župnik Stjepanović podsjetio je kako je ova župna crkva, četvrta po redu među župnim crkvama Foče, te je svjedočanstvo kako i dalje narod ostaje ustrajan i da sa 180 godina, kao župna zajednica nisu ostarili, nego su nošeni snagom koju crpe iz vjere u kojoj su ih odgajali roditelji, djedovi i bake.

U prigodnoj homiliji provincijal Vrdoljak govorio je o djelovanju franjevaca od njihova dolaska u Bosnu i osnivanju vikarije u prvoj polovici 14. stoljeća naglasivši kako su u srednjovjekovnoj Bosni upravo franjevci počeli davati vjernički i katolički karakter koji se sve jasnije formirao kao uređena crkvena institucija, da su načinom svoga pastoralnog djelovanja oformili svoje samostane kao značajna misionarska sjedišta i središta te ustrojili redoviti pastoralni rad koji se sve više širio. Naglasivši kako je povijest ove i drugih župa Bosanske Posavine teška i mučna posvjestio je kako franjevci koji su tu djelovali nikada nisu gubili nadu za dolazeća vremena, te ustvrdio da tome svjedoči i mladi franjevac fra Andreo...

Župljane raseljene diljem svijeta zamolio je da ne zaborave svoj rodni kraj, da svećenicima koji tu djeluju budu podrška i pomoć kako bi sagradili ono što su građevinski započeli, a napose da sačuvaju vjernost onome što su na tom brežuljku – Kunari naučili, te sačuvaju vrijednost kršćanskog života i ljudskog vladanja.

Na kraju je pozdravnu riječ uputio i provincijal Šarčević poručivši župljanima da budu zajedno sa svojim franjevcima kako bi imali bolju i svjetliju budućnost.
Župnik Stjepanović potom je izrekao riječi zahvale...

Nakon misnog slavlja uslijedilo je pučko veselje, uz pjesmu, igru i zajednički objed. Također upriličena je i aukcija slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj 2. listopada na temu Slike iz prošlosti, a prikupljena sredstava od prodanih 20-ak radova, koje su naslikali i župi darovali Petar Vidak, Iko Bilkić, Brankica Lukačević te Filip Gavran, namijenjeni su za obnovu župne kuće i uređenje župne crkve.

Za ovu veliku proslavu župna zajednica se pripremala trodnevnicom od 2. do 4. listopada.

Spomenimo i to kako je župa prije posljednjeg rata, u kojemu je poginulo i nestalo njezinih 69 župljana, brojila oko 4 000 katolika, a danas ih se vratilo i tu stalno živi tek 140. Prepoznatljiva je i po duhovnim zvanjima te imaju 15 svećenika i redovnika, među kojima mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, a iznjedrila je i pet redovnica.                                      

B. Lukačević/ KT