Sarajevo

Međunarodni simpozij – Oprost i pomirenje: krilatice lišene sadržaja?


Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu u tijeku je međunarodni simpozij na temu „Oprost i pomirenje: krilatice lišene sadržaja?“., koji je započeo 21., a završava i 22. rujna.

Kao i svake godine, sarajevski KBF – najstarija organizirana visokoškolska institucija u BiH, organizirao je međunarodni znanstveni simpozij koji je ponovno okupio veliki broj predavača s raznih strana svijeta.

Ovaj dvodnevni skup, kojeg moderira profesorica sarajevskog KBF-a, dr. Zorica Maros, započeo je u četvrtak 21. rujna u poslijepodnevnim satima. Sva predavanja se simultano prevode s hrvatskog na engleski i obratno.


Nakon pozdrava i dobrodošlice, prvo predavanje održao je profesor emerita Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu, Avishai Margalit koji je govorio o Praštanju: prevladavanje opravdanog ogorčenja. Potom je uslijedio predavanje naslovljeno Pomirenje i putovi milosrđa, talijanskog nadbiskupa mons. Ignazia Sanne.
Prvi dan simpozija kraju je priveden raspravom nakon koje je uslijedila zajednička večera.

Sljedećeg dana, u petak, 22. rujna, prvo predavanje održala je s. Veronika Nela Gašpar iz Hrvatske na temu Marija – ekleziološka i antropološka paradigma na putu pomirenja u „najkrvavijem stoljeću“. Potom je domaći profesor Starog zavjeta, dr. Dubravko Turalija, govorio o tomu Što sve ide uz oprost u kontekstu starozavjetne analogije grijeha – oprosta – pomirenja. Temu Iskustvo oproštenosti kao preduvjet opraštanja izložio je profesor na Franjevačkoj teologiju u Nedžarićima, dr. Josip Jozić. Nakon prvog bloka predavanja uslijedila je rasprava.

Drugi blok predavanja otvorio je Šrilančanin dr. Jude Lal Fernando koji predaje na Sveučilištu u Dublinu, govoreći o Politici suosjećanja i opraštanja: političke, teološke i međureligijske perspektive. Krepost tolerancije – temelj suživota i autentičnog dijaloga bila je tema izlaganja dr. Jerka Valkovića, profesora na Teologiji u Rijeci. Nakon njegova predavanja uslijedila je plodonosna rasprava na kojoj su neka od pitanja postavili profesor emerita mons. dr. Mato Zovkić, vlč. Miroslav Agostini, mr. Božo Odobašić te Otto Raffai.
Prije posljednjeg bloka predavanja upriličen je zajednički ručak.

Prvo izlaganje posljednjeg bloka predavanja, u poslijepodnevnim satima, imat će dr. Stephen J. Pope profesor iz Bostona, na temu Ljubi svojeg neprijatelja: ekumenska promišljanja o Isusovoj zapovijedi. Potom će uslijediti sljedeća predavanja: dr. fra Marinko PejićManipulacija sjećanjem i poviješću kao izvor konflikta, s posebnim osvrtom na Bliski istok (Franjevačka Teologija, Sarajevo); mr. Oliver JurišićOprost i pomirenje kroz okvir dvostrukog razlikovanja jezika Charlesa Taylora (KBF, Sarajevo); Ana RaffaiOprost i pomirenje – politička obaveza vjernika za mir (Hrvatska); dr. Zorica Maros – Kad je kazna perverzna a zaborav nemoguć. Promišljanja o oprostu s naglaskom na BH kontekst.
Za kraj je predviđena zaključna rasprava te zajednička večera.

KT