24 godine od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića


U ponedjeljak, 13. studenoga u Franjevačkom samostanu u Fojnici obilježena je 24. obljetnica od ubojstva gvardijana fra Nikice Miličevića i vikara fra Leona Migića.

Fotoilustracija: dnevnik.ba/artinfo.ba

Fotoilustracija: dnevnik.ba/artinfo.ba

Paljenjem lampiona u spomen na više od 100 ubijenih i poginulih fojničkih Hrvata u Domovinskom ratu, misom uočnicom te središnjim misnim slavljem kojeg je u samostanskoj crkvi Duha Svetoga predvodio fra Mirko Majdandžić, župnik župe Vareš, fojnički Hrvati obilježili su 24. godišnjicu ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara Franjevačkog samostana Duha svetoga.

Fra Nikicu i fra Leona na pragu samostana 13. studenog 1993. likvidirao je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove postrojbe. Za okrutan zločin kojeg su sarajevski mediji nazvali "pucnjem u Bosnu", Čengić je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Ubojica fojničkih fratara odležao je međutim tek dio izrečene mu kazne jer ga je bošnjački politički vrh u više navrata pomilovao, počevši od Alije Izetbegovića do Ejupa Ganića.

Tko je naredio ubojstva još uvijek nije poznato

KT