Međugorje

24. međunarodna duhovna obnova za svećenike


U Međugorju se održava 24. međunarodna duhovna obnova za svećenike u sklopu čijeg su programa svećenici pohodili grob fra Slavka Barbarića.

U Međugorju se održava 24. međunarodna duhovna obnova za svećenike koja završava u subotu 13. srpnja misom u 11 sati. Prije toga sudionici će iznijeti svoja iskustva i svjedočanstva, a posljednji dan ove duhovne obnove, više od 350 svećenika pristiglih u Međugorje iz 32 zemlje, počet će molitvom na grobu fra Slavka Barbarića.

Upravo je fra Slavkovu knjigu Postimo srcem na ovoj duhovnoj obnovi svećenicima preporučio apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Govoreći u svojoj katehezi o važnosti posta kojega je preporučio svećenicima kazao je i kako se Isus povukao u pustinju na početku svoga javnog djelovanja.

Uz mons. Hosera kateheze svećenicima na ovoj duhovnoj obnovi koju je pokrenuo fra Slavko Barbarić, držao je i međugorski župnik fra Marinko Šakota. On se osvrnuo na moto ovogodišnjih duhovnih obnova, pa tako i ove za svećenike, a moto je Idi za mnom! (Mk 10, 21). Ispričao je kako je jedan teolog kritizirao Majku Terezu, kazavši joj kako njezina teologija zaostaje dvjesto godina, a ona mu je odgovorila da ne zaostaje dvjesto, nego dvije tisuće godine.

„Čuli smo Isusov poziv: 'Idi za mnom! Slijedi me!' Ovdje smo došli na ovu duhovnu obnovu da vidimo gdje smo, koliko zaostajemo, koliko zaostajem za Isusom. Uvijek iznova pred nas se postavljaju pitanja: Za koga se odlučiti? Koga slijediti? Slijediti Boga, slijediti Isusa ili slijediti ljude? Ta pitanja nam se javljaju stalno, a Isus kaže: 'Ja sam put, istina i život', kazao je fra Marinko Šakota i citirao fra Slavka Barbarića koji je kazao da se „kršćanski život sastoji u tome da čovjek ima snage iz svoga odnosa s Bogom, svojim Stvoriteljem stvarati odnose s ljudima“.

Za više od 350 svećenika na ovoj duhovnoj obnovi međugorski župljani osigurali su besplatan smještaj i hranu.

KT