Zenica

25 godina od ubojstva četiri pripadnika zeničkog HVO-a


U nedjelju 15. travnja, u župi Sv. Ilije u Zenici slavljena je sveta misa povodom 25. godišnjice ubojstva četvorice pripadnika HVO-a u Zenici, te je izmoljeno opijelo, položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Euharistijsko slavlje u jutarnjim satima predvodio je župni vikar fra Marko Kepić, a nazočili su članovi obitelji stradalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te osobe iz političkog i kulturnog života u Zenici.

Nakon svete mise, u zeničkom naselju Podbrežje, kod spomen obilježja, okupili su se članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a, podružnica u Zenici te su, moljenjem opijela koje je predvodio fra Zdravko Anđić, župnik u župi Sv. Ilije, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježili 25. godišnjicu ubojstva četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz pratnje Živka Totića, ratnog zapovjednika brigade HVO-a Jure Francetić u Zenici.

Na tom mjestu, 15. travnja 1993., pripadnici jedinice El-Mudžahid napali su vozilo u kojem se nalazio Totić sa svojom pratnjom prilikom čega su poginuli Zeničani: Ivica Vidović, Anto Zrnić, Marko i Tihomir Ljubić, dok je Totić odveden u nepoznatom smjeru.

„Danas se navršava 25 godina od zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH. Ne bih sad govorio tko je to uradio – to je na pravosuđu naše države i vjerujem da će institucije države konačno krenuti s rješavanjem ovog problema“, rekao je Totić.

Nazočili su i pripadnici Oružanih snaga 1. pješačke pukovnije iz Mostara, a poruka nazočnih bila je jednaka onoj kao i prethodnih godina: Oprostimo, ali ne zaboravimo.

KT/ D. J.