25. godišnjica masakra nad 39 Hrvata u Doljanima


U Doljanima kraj Jablanice 28. srpnja obilježeno je četvrt stoljeća od velikog zločina nad 39 hrvatskih civila i vojnika.

Foto: kamenjar.com

Foto: kamenjar.com

Veliki broj sudionika stigao je križnim putem do lokacije Stipića livada, gdje je ubijeno 22 civila i vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, dok ih je 17 ubijeno u selu Doljanima u općini Rama.

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja u Doljanima, među kojima je bilo i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najveći broj hrvatskih stranaka u toj zemlji.

Svetu misu kod spomen obilježja predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana u Rami, koji je upozorio da ovaj zločin nije rasvijetljen te da nisu kažnjeni odgovorni koji su vodili ovu operaciju, ali i počinitelji.

Govor je održao i general HVO-a i HV-a Stanko Baja Sopta, koji je istaknuo kako su Hrvati u BiH branili svoja ognjišta od agresije.

Pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su ujutro 28. srpnja 1993. u selo Doljani u sklopu operacije Neretva ’93. te su likvidirali 39 hrvatskih civila i vojnika.

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993., kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli 17 masakriranih vojnika, na kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali.

Kako javlja Hina a prenosi kamenjar.com iako je za taj zločin, uz ostale, vođen sudski postupak pred Haaškim tribunalom protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića, on je oslobođen optužbi.

KT