Skopaljska Gračanica

47. godišnjica stradanja Bugojanske skupine – „Fenix“


U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Sarajevo na groblju Lužani u župi Skopaljska Gračanica kod Bugojna, 6. srpnja slavljena je sv. misa kao spomen i zahvala za članove skupine „Fenix“.

Misno slavlje predvodio je preč. Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Travniku i dopredsjednik HKDD-a, u koncelebraciji s vlč. Ilijom Ivošem, domaćim župnikom; vlč. Tadijom Ivošem, župnikom u Kandiji; don Antom Jelićem, umirovljenim svećenikom i osnivačem HKDD-a; don Matom Križancem, župnikom iz Bistrice kod Uskoplja i fra Vlatkom Soldom, župnikom iz Konjica.

Pred više stotina okupljenih vjernika, ispred spomen kapelice, preč. Marić je u svojoj homiliji istaknuo kako je ovo spomen na veliki događaj iz hrvatske povijesti, spomen na velike ljude hrvatske povijesti te kako Uskopaljska dolina, Bugojno i župa Skopaljska Gračanica trebaju biti ponosni na privilegiju koja im je žrtvom ovih ljudi darovana. „U svijetu postoje umni i maloumni. Umni su kroz povijest pisali svašta, pa čak i to da su ovi muževi, očevi, muškarci iz Bugojanske skupine nazvani teroristima. Ali pazite, tajna Božje ljubavi je objavljena malima. Nije li naš Gospodin rekao kako nema veće ljubavi od te, nego tko život svoj položi za svoje prijatelje!?“, kazao je preč. Željko te svoju propovijed zaključio naglasivši kako ima nešto nadnaravno u svemu tome, nama danas poučno, kako su Hrvati iz Dalmacije, Istre, Zagorja, Slavonije, Središnje Bosne, Hercegovine i tuzlanskog kraja imali istu, zajedničku ideju o od okova slobodnoj državi Hrvatskoj.

Na kraju mise nazočnima se obratio i jedan od organizatora ovog obilježavanja, Ante Leko koji je došao iz daleke Australije. Zahvalio se svima koji su došli, poslavši poruku kako se ovdje obilježava događaj koji je „načeo“ Jugoslaviju. „Ovdje se sjećamo jednih koji su najveći od cijele Hrvatske povijesti“, kazao je te dodao kako će se, počevši od ove subote, u budućnosti svake prve subote u srpnju obilježavati sjećanje na sudionike Bugojanske – Fenix skupine.

Druženje se kasnije nastavilo u župnom dvoru u Skopaljskoj Gračanici, na spomen obilježju na Raduši, te u Ramskoj kući na Makljenu.

Nikola Nikolić, HKDD/ KT