Sarajevo

"72 sata bez kompromisa" u župi Sv. Luke Evanđelista


U okviru akcije „72 sata bez kompromisa“ u župi Sv. Luke Evanđelista održana je ekološka akcija, koju su organizirali: Mreža mladih Novi Grad 1 i 2, koji djeluju pri Islamskoj zajednici BiH, mladi ove župe i skauti Vrhbosanske nadbiskupije.

Očišćen je i obojen kompletan vanjski zid koji okružuje dvorište župne crkve Sv. Luke u sarajevskoj novogradskoj općini. U ime Mreže mladih, Amra Viteškić kazala je kako ovo nije prva zajednička akcija, nego se kontinuirano ponavlja već niz godina.
„Ponukani grafitima koji nisu primjereni vjerskim objektima, mladi iz Islamske zajednice ponudili su svoj dragovoljni rad i zajedno s skautima i župljanima uredili su vanjski dio zida crkvenog dvorišta. I, evo, danas je nakon toga upriličeno zajedničko druženje i prigodan domjenak, koji su pripremili župljani predvođeni župnikom. vlč. Željkom Vlajićem i župnim vikarom Antom Ljuljem.

Uz današnju akciju, voditelj skauta Vrhbosanske nadbiskupije Domagoj Andrijanić, za nedjelju, 2. listopada najavljuje bogat program.

„Program započinje svetom misom u 11 sati, nakon koje će održati koncert Mješovitog zbora Lole pod ravnanjem Josipa Katavića. Za najmlađe je predviđeno kino na otvorenom, a bit će prikazan animirani film David i Golijat. Potom će započeti Skautske igre, tijekom kojih će natjecatelji moći iskazati vještine i znanja koje su temeljna sastavnica skautizma. I na kraju, planiran je animatorski program uz karaoke i pjesmu te dodjela medalja najboljim natjecateljima“, najavljuje Andrijanić, uz napomenu kako je za sve sudionike i župljane župe Sv. Luke Evanđelista pripremljen domjenak koji je omogućio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Tijekom trajanja akcije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, volonteri će sudjelovati na različitim projektima kao što su: dekorativno uređenje dječjeg školskog igrališta, osmišljavanje edukativnih sadržaja, pripremanje i podjela hrane za socijalno ugrožene obitelji, čišćenje i uređenje okoliša, volontiranje u dječjem vrtiću i staračkom domu, uređenje životnog prostora osobama treće životne dobi, šetnja sa korisnicima staračkog doma, pripremanje igrokaza za članove staračkog doma, razne ekološke aktivnosti, cijepanje drva socijalno ugroženim obiteljima, prikupljanje hrane u trgovačkim centrima za korisnike pučkih kuhinja, recikliranje plastičnih boca, pripremanje pisama i crteža s lijepim porukama za korisnike staračkih domova i još mnogo toga.

J.Vr.,KT