Doboj

80. obljetnica dolaska sestara Služavki Malog Isusa u Doboj


U subotu, 1. listopada misnim slavljem kojeg je u Doboju predvodio nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić obilježena je 80. obljetnice dolaska sestara Služavki Malog Isusa u ovaj grad.

Foto: ssmi.hr

Foto: ssmi.hr

Uz nadbiskupa, koncelebrirali su i domaći župnik vlč. Juro Babić, dekan Usorskog dekanata preč. Boris Salapić, komušanski župnik i čuvar svetišta, te još šest svećenika.

Svečanom misnom slavlju prethodila je procesija od sestarskog samostana do župne crkve, a nazočile su brojne redovnice Družbe SMI iz raznih zajednica, predvođene vrhovnom glavaricom s. Marijom Banić i provincijskom glavaricom s. Anom Marijom Kesten.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja mons. Vukšić uputio je prigodnu propovijed, na početku koje je kazao kako se ovom misom zahvaljuje Gospodinu Bogu za sve njegove blagoslove kojima je, kroz osam desetljeća obdario ovaj grad i njegove ljude. „Prema starim zabilježbama, u ponedjeljak 16. studenoga 1942. oko četiri sata popodne došle su u Doboj četiri sestre. Bile su to: Honorata Matica, poglavarica; Silvija Lučanin, koja će poučavati u glazbi; Amalija Begović, da vodi brigu o domaćinstvu i Lidija Svetić, čija će zadaća biti briga za djecu u zabavištu. Nakon dolaska, sestre su u ovom gradu osnovale redovničku kuću koju su nazvale Zavod Svete Male Terezije jer su se brinule ponajviše o djeci, osobito o onoj koja su bila ostavljena i siromašna, što je ustvari osnovna karizma ove cijele redovničke zajednice. Tako su sestre u ime 'malog' Isusa i pod nebeskom zaštitom i zagovorom 'male' Terezije brinule ponajviše o 'malim', nezaštićenim i bezazlenim Božjim stvorenjima kojima je trebala pomoć, ali su također podučavale mlađariju na glasoviru i vodile crkveni zbor, uređivale crkvu, priređivale prigodne akademije, posjećivale okolne župe i u njima pomagale. A danas, u svom samostanu Sv. Male Terezije, sestre se brinu za starije i bolesne gospođe i primjerom svjedoče kršćansku istinu, izrečenu stihom poznate i vrlo stare liturgijske pjesme (Paulinus de Aquileia, 796.): Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog“, kazao je nadbiskup Tomo, koji je u nastavku progovorio o životu i djelu Sv. Male Terezije.

„Kao savjet na putu našega obraćenja i posvećenja, neka nam posluže također sljedeće jednostavne riječi današnje svetice: 'Dajete mi povoda da mislim na posve malo dijete koje počinje stajati na nogama, ali još ne zna hodati. U želji da dođe do svoje majke gore na stubištu, ono diže svoju nožicu da se popne na prvu stepenicu. Uzaludna muka! Ono padne uvijek iznova, ne mogavši ići naprijed. Pa dobro, pristanite biti ovo malo dijete. Vježbom u svim krepostima, dižite uvijek vašu nožicu da se uspnete po stubištu svetosti. Nećete uspjeti popeti se ni na prvu stepenicu, ali od vas dragi Bog traži dobru volju. Napokon, pobijeđen vašim uzaludnim naporima, On će sam sići i, uzevši vas u naručaj, odnijet će vas zauvijek u svoje kraljevstvo'“, citirao je nadbiskup crkvenu naučiteljicu.

Pri kraju mise s. Svjetlana Leko uručila je mons. Vukšiću sliku Sv. Male Terezije, umjetnika Alojza Gašparevića – Gaše, a potom se okupljenima obratio župnik Babić pohvalivši nesebično služenje sestara po kojem svjedoče živo Evanđelje u gradu Doboju, objavljeno je na ssmi.hr.

Nakon otpjevanog Te Deuma i otpusnog blagoslova uslijedila je svečana akademija koja je održana u hotelu Park.

Dodajmo kako su se sestre za ovu proslavu pripremale trodnevnicom u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, dok je na sam dan proslava započela okupljanjem redovnica i uzvanika u samostanu Sveta Mala Terezija.

J.P., KT