Deževice

Mlada nedjelja u znaku hodočašća katoličkih obitelji


Danas je svetište Sv. Jakova Markijskog u župi Deževice posjetilo više od 3 000 katoličkih obitelji i hodočasnika iz Hercegovine, fojničkog, kreševskog, žepačkog, uskopaljskog, lepeničkog i lašvanskog kraja kao i vjernici iz susjedne Hrvatske.

Foto: Župa Deževice

Foto: Župa Deževice

Duhovni program započeo je svečanom procesijom i molitvom krunice koja je krenula od župne crkve Gospe Snježne k čudotvornom vrelu Sv. Jakova. Svetu misu predvodio je vlč. Oliver Jerković u koncelebraciji s dr. Pavom Jurišićem ižupnikom don Marinom Marićem, dok je tijekom misnog slavlja vlč. Marko Škraba bio je na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi koja je počela prije svete mise.

Na početku, sve nazočne – hodočasnike, mlade i stare, kao i subraću svećenike pozdravio je župnik Marić.

U svojoj propovijedi vlč. Oliver govorio je o traženju osobnog „blaga“ u Isusu Kristu te o prihvaćanju svega onoga što nude roditelji, svećenici, vjeroučitelji i svi koji na ovom svijetu žele i misle dobro. „Važno je, braćo i sestre, otkrivati Boga. Istina, najljepši način otkrivanja je onaj osobni, direktni kontakt s Bogom, on je ponekad trnovit, ali je blagoslovljen. Važno pitanje u današnjim čitanjima je – znamo li pravo i razborito moliti. I Sv. Pavao nam kaže da ne znamo, a razlog neznanja je u neupotrebljavanju dara mudrosti. Isus nas u današnjem Evanđelju opominje da budemo razboriti i da se opredijelimo za istinske vrednote. Braćo i sestre, naša nada i radost nisu užitci, naša je nada Isus Krist. Zato svi donesimo zajedničku odluku – prigrlimo Isusa“, istaknuo je vlč. Jerković u propovijedi.

Euharistiju su skladnim pjevanjem uveličali članovi zbora iz obližnje župe Lug-Brankovići pokraj Žepča, pod ravnanjem s. Marinele Zeko.

Sveta misa završila je svečanim blagoslovom svih nazočnik, a nakon toga narod se zajedno s dvojicom svećenika procesijom uputio k župnoj crkvi gdje je nastavljeno druženje za hodočasnike.

Sljedeća mlada nedjelja je 27. kolovoza, kada će biti blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i ostalih prosvjetnih djelatnika za uspješan i sretan početak nove školske godine.

Spomenimo i to da župu Gospe Snježne i svetište Sv. Jakova u Deževicama, u zadnjih nekoliko godina prosječno posjeti više od 30 000 hodočasnika, što govori o njihovom stalnom porastu čime Deževice postaju prava duhovna oaza u središnjoj Bosni.

KT