Sarajevo

Adventska duhovna obnova


Franjevački samostan Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu organizirao je duhovnu obnovu od 4. do 9. prosinca kao pripravu za Božić. Tema duhovne obnove bila je „Isus i danas ozdravlja“.

Voditelj duhovne obnove trebao je biti dr. sc. fra Ivo Pavić koji je zbog bolesti bio spriječen doći. Program obnove vodili su gvardijan samostana fra Slavko Topić i vikar fra Danijel Rajić, a u utorak sv. misu predslavio je fra Josip Ikić uz koncelebraciju fra Jose Oršolića.

Na obnovi je radosno pjevao i svirao samostanski bend mladih El Shaddai. Sve dane crkva je bila ispunjena velikim brojem vjernika koji su pristigli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Kroz protekli tjedan na programu je sudjelovalo oko 4 000 vjernika.

Svakog dana molila se krunica nakon čega je bio duhovni nagovor u kojem su se molile molitve za ozdravljenje i oslobođenje od utjecaja zla. Potom je slavljena sveta misa s propovijedi te blagoslovom vode, soli, ulja i nabožnih predmeta. Zatim je bio i pojedinačan blagoslov vjernika uz pjesme slavljenja.

U ponedjeljak su bile čašćene relikvije Sv. Ante a u utorak je slavljena tradicionalna zavjetna misa na čast zaštitnika crkve. U četvrtak je bilo organizirano Klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom a u petak, na blagdan Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije, bila je i osobna posveta njezinom Bezgrešnom Srcu.

U subotu je program započeo u 10 sati molitvom krunice nakon čega je bio završni duhovni nagovor i sveta misa u 11 sati. Članovi molitvene zajednice Spritus Sanctus s Bistrika su svakodnevno bili na pomoći u organizaciji duhovne obnove. Vjernici su posvjedočili da su primili mnoge milosti te su izrazili želju za ponovnim organiziranjem duhovne obnove s ovakvim programom.

KT