Akademija uoči obljetnice Stadlerove smrti


Sestre Služavke Malog Isusa upriličile su 7. prosinca prigodnu akademiju u povodu 101. obljetnice smrti sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe.

Na početku nazočne je pozdravio dr. Pavo Jurišić, postulator kauze Sluge Božjeg, nadbiskupa Josipa Stadlera te nakon što je, u svojstvu moderatora, ukratko prezentirao program akademije, dao je riječ provincijalnoj glavarici Sarajevske provincije Stadlerove Družbe sestara služavki Maloga Isusa s. Mariji-Ani Kusturi.  

„Mi sestre Sarajevske provincije Bezgrešnog začeća BDM slavimo 50. obljetnicu osnutka Provincije, pa smo ovom prigodom i sutrašnjim Svečanim Euharistijskim slavljem u Katedrali, kojeg će predvoditi naš uzoriti Vinko kardinal Puljić, željele zahvaliti Gospodinu za neizmjerna dobročinstva, milosti, radosti kao i patnje kojima nas je dobri Bog želio privući k sebi na poseban način, kako On to samo znade. Hvala mu i slava!“, kazala je s. Marija, osobito zahvalivši na sudjelovanju uzoritom kardinalu Vinku, poglavarstvu Bogoslovije, posebno rektoru preč. Zdenku Spajiću  na darovanom  prostoru  za  ovu prigodu te č. Majci s. Mariji Banić i njenom vijeću, svim prisutnim sestrama Provincije kao i svim sestrama drugih redovničkih zajednica. 

Potom je knjigu, objavljenu prošle godine u Zagrebu pod naslovom Svjetiljka koja gori i svijetli, predstavio dr. Antun Lučić, jedan od stručnih suradnika u njezinoj  pripremi. U knjizi se nalaze pjesme koje su hrvatski pjesnici pisali u čast Stadleru i objavljivali ih u tiskovnim medijima. Među autorima pjesama su Izidor Poljak, fra Grga Martić, Svetozar Rittig, Eugenija Šah, Nikola Ostojić ...

Ova je knjiga prvi put predstavljena u Sarajevu, a dr. Lučić je istaknuo kako ona u stanovitoj mjeri održava načelo Stadlerova života: „Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjem srce materinje, prema sebi srca sudačko“. Uz to, podsjetio je predstavljač na riječi Antuna Branka Šimića, prvi vrhbosanski nadbiskup bio je Otac sirotinje, stoga i pjesme posvećene njemu imaju jaku socijalnu notu.

Nakon predstavljanja knjige, prikazan je dokumentarni film Sluga Božji dr. Josip Stadler. Riječ je o ostvarenju mladih sugrađana njegova rodnog grada Slavonskog Broda. Film je rađen u produkciji Savez bez imena. Režiju i scenarij uradio je Stjepan Šarić, a Tomislav Babić je snimatelj slike i zvuka. U filmu se kao glumci pojavljuju Goran Grgić u ulozi Stadlera kao nadbiskupa, a dječak iz Slavonskog Broda Tomislav Peić igra dječaka Josipa kao zlatno brodsko dijete.

Poslije filma, o životu i djelu Sluge Božjeg, govorio je mons. Jurišić, naglasivši kako Stadlerova uspomena živi u ovoj mjesnoj Crkvi i u njegovoj Družbi, a one su zajedno i pokrenule postupak za njegovu beatifikaciju.

 „Proces je dobrano napredovao, a trebamo privesti kraju onaj dio koji će prikazati njegov krjepostan život. Često mi se postavlja pitanje kada će to biti? Moj odgovor glasi: Bit će onda kada mi to budemo htjeli! Kolika je naša uvjerenost u svetački život ovoga Božjega sluge, mislim na sve nas od vrha Družbe i vrha Nadbiskupije, pa onda po redu ... Vjerujem da su molitve pojedinih sestara, onih starica koje sam upoznao a koje po cijeli dan provode u kapelici i mole na ovu nakanu, najzaslužnije za sve što je urađeno i odrađeno. Kakav je doprinos nas ostalih“, zapitao se postulator?

Na kraju akademije, kardinal Puljić je sestrama čestitao vrijednu obljetnicu, napominjući kako ga je kod njihova utemeljitelja, nadbiskupa Stadlera ponajviše impresioniralo vjerovanje u svoje poslanje – i zbog toga mu je, kazao je, bio i jeste nadahnuće. „Želio bih zato da ova Crkva bude više svjesna veličine koju joj je Bog podario“, zaključio je nadbiskup vrhbosanski.

Ovu iznimno uspješnu akademiju svojim su glazbenim nastupom uresile su sestre i djeca Stadlerova dječjeg Egipta.

KT