Tomislavgrad

Akcija: „Kap ljubavi“ za Benin


Nedavno je humanitarna udruga „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada u suradnji s HT Eronetom pokrenula humanitarni broj za pomoć sirotištu Sv. Ivan Pavao II. u Beninu.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Udrugu Kap ljubavi već 18 godina vodi svećenik i poznati humanitarac fra Jozo Radoš zvani Đoka, trenutačno župnik u Roškom Polju, koji skupa sa svojim suradnicima kroz razne projekte i aktivnosti čini mnogo dobra u zemlji i inozemstvu, a prihvatilište za djevojčice Sv. Ivan Pavao II. otvorio je 2015. u svojoj domovini Beninu vlč. Odilon Singbo, svećenik trenutačno na službi u Zagrebu. Povezali su se preko dviju humanitarki iz Hercegovine koje su se susrele u Africi.

Hercegovke u Africi

„Dvaput sam bila u selu Subukia u Keniji u sirotištu Mali dom gdje sam prvi put volontirala pola godine, a drugi put nešto manje od tri mjeseca. Tamo sam upoznala volonterku Josipu Galić iz Širokog Brijega, koja je nakon tri boravka u Malom domu odlučila otići u Benin smatrajući da je tamo pomoć potrebnija jer se za kenijski dom više čulo. Uvjerivši se u situaciju u Beninu, Josipa mi je pričala o sirotištu i vlč. Odilonu. Dogovorile smo se da se fra Đoka i vlč. Odilon susretnu i razgovaraju kao subraća i svećenici. Nakon toga su vlč. Odilon i Josipa došli u Roško Polje gdje je ovaj svećenik imao misu. Njih dvojica su razgovarali i odlučili smo u udruzi Kap ljubavi pomoći Beninu“, ispričala nam je Dražana Perković, diplomirana novinarka i tajnica udruge Kap ljubavi.

Animirati javnost

„Prije 20-ak dana u suradnji s Eronetom kojem ovom prigodom zahvaljujemo,pokrenut je humanitarni broj 092 890 885 koji će biti dostupan za zvanje pola godine“, dodala je Dražana napominjući kako je vlč. Odilon trenutačno u Beninu i kad se vrati bit će i više informacija o kumstvima koja će moći pomoći djevojčicama u sirotištu, a u planu je i rad na džinglu koji će napraviti Marija Letica i Stipe Ćurčić Ćipa s Radija Tomislavgrad i Josip Ivić Rašo s Radija Kupres te tako pomoći da se akcija podigne na višu razinu.

Pozivom na 092 890 885 donirate 2 KM za bolju budućnost afričkih djevojčica preko kojih su se sprijateljili humanitarci s dva različita kraja svijeta.

„Naš račun u Unicredit banci za pomoć Africi i dalje je otvoren. Svi koji žele pomoći dobrodošli su – svaka je donacija korisna, makar bila i jedna marka. Bitno je da se od srca daruje. Svi podaci dostupni su na mrežnoj stranici udruge Kap ljubavi, a zainteresirani nas mogu kontaktirati i preko telefona“, istaknula je Perković.

Prema njezinim riječima, tijekom nedavnog susreta s vlč. Odilonom doznala je kako sirotište nudi dom za 20 djevojčica, a kapaciteti te ustanove puno su veći, ali nedostaje sredstava koja bi omogućila da dom Ivan Pavao II. otvori svoja vrata curicama koje čekaju svoje mjesto.

Centar se inače financira preko donatora, a u tu svrhu vlč. Odilon i volonteri te sada i udruga Kap ljubavi animiraju javnost da se uključe u pomoć za plemenit cilj – osiguravanje doma siromašnim djevojčicama.

Poveznica dobrih ljudi

Materijalna odricanja nisu nepoznata ni vlč. Odilonu, što je i posvjedočio u lipnju ove godine tijekom propovjedi u Roškom Polju gdje je ispričao o siromaštvu ali i vjeri njegove obitelji.

„Vlč. Odilon i fra Đoka su različiti, a opet toliko slični – obojica imaju ogromno srce i na vlastitoj koži osjetili su siromaštvo. Fra Đoka je bio u majčinoj utrobi kad mu je otac umro. Ta poveznica je možda nešto što će njih dvojicu stalno poticati da čine dobro, a mi suradnici smo tu uz njih“, otkrila nam je Dražana koja je zahvalna za svaku pomoć aktualnoj akciji za Benin, ali i drugima koje provodi udruga Kap ljubavi.