Banja Luka

Biskup Komarica otvorio Kuću susreta i Europski centar za pomirenje


Nakon euharistijskog slavlja u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju, 20. rujna biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, u okviru zdanja dosadašnjeg trapističkog samostana „Marija Zvijezda“, otvorio je „Kuću susreta“ i „Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju“.

Prije molitve blagoslova i otkrivanja ploča, biskup Komarica poželio je dobrodošlicu svim prisutnima te poimence pozdravio: izaslanika banjolučkog muftije efendiju Murisa, zamjenika generalnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije Vanju Gavrana i predstavnika spomenute Unije iz Nizozemske Roberta Dulmersa, generalnog konzula Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zorana Piličića, ratnog načelnika općine Davor Alojzija Jakirčevića, generalnog tajnika Biskupske konferencije BiH mons. Ivu Tomaševića, predstavnike Udruge prognanih banjolučkih Hrvata Nazaret iz Zagreba na čelu s predsjednikom Vinkom Laštrom, predstavnike HKD Napredak iz Banje Luke te medijske djelatnike Federalne televizije i Katoličke tiskovne agencije BK BiH.

„Javni djelatnik i pisac hrvatski iz Zagreba, Đuro Stjepan Deželić, u svome djelu Banjolučki trapisti svojevremeno je napisao i jednu znakovitu rečenicu: 'Sreća nas izkala ( tj. tražila ), a mi ju žalostni odbismo'. Aludirao je na kratkovidnost tadašnjih vlasti u Hrvatskoj (u sustavu Austrougarske monarhije) koja nije dozvolila velikom i plemenitom čovjeku - vizionaru, rodom iz krajnjeg zapada tadašnje monarhije - Franzu ( Franji Pfanneru), redovniku - trapistu - da na području tadašnje Hrvatske osnuje samostan. Božja providnost je s tim izuzetnim čovjekom planirala druga dragocjena stvaranja - na dobro mnogih ljudi. On je došao u ovaj kraj - i ne bez brojnih poteškoća - uspio zapaliti svjetlo Marije Zvijezde - koje sija već više od stoljeća i pol. Ovim današnjim danom, kada obilježavamo 195. obljetnicu njegova rođenja - ovim skromnim, ali znakovitim činom službenog i formalnog otvaranja Kuće susreta Marija Zvijezda - i u njoj Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, mi se trudimo da ne ponovimo pogrješke i propuste nekadašnjih državnih vlasti u Hrvatskoj i da ne odbijemo 'sreću koja nas traži' tj. Božji dar u spremnosti i solidarnosti nemalog broja naših sugrađana i naših prijatelja iz domovine i inozemstva, te omogućimo novi proplamsaj dragocjene i u svojoj mnogostrukoj vrijednoj baštini vrijedne poštovanja Marije Zvijezde“, kazao je biskup Komarica ističući da to čine „s velikom zahvalnošću dobrom Bogu i Presvetoj Djevici Bogorodici Mariji, koja se - znakovito - baš u ovoj Crkvi, jedinoj u cijeloj BiH časti kao 'Majka svih naroda'“.

Biskup Komarica najprije je blagoslovio natpis u trapističkoj crkvi naslovljen prema riječima Sv. Ivana Pavla II. Put Crkve je čovjek. Natpis u cijelosti glasi: „U povodu obilježavanja 195. obljetnice rođenja sluge Božjeg o. Franza (Franje) Pfannera, utemeljitelja trapističkog samostana (opatije) Marija Zvijezda, velezaslužnog za duhovni, kulturni i civilizacijski razvoj Banje Luke i njezine okoline, Banjolučka biskupija, dobivši zaduženje od vodstva Katoličke Crkve, da čuva i njeguje dragocjenu baštinu redovnika iz brojnih europskih naroda i zemalja, otvorena i osjetljiva za aktualne potrebe svojih sugrađana i suvremenika, u traženju i nalaženju zadovoljavajućih odgovora na brojna i važna aktualna pitanja i izazove otvara za javnost ovu Kuću susreta Marija Zvijezda i u njoj Europski centar za pomirenje, mir, međureligijski, međuetnički svjetonazorski i politički dijalog i suradnju. Rad Centra će se odvijati u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom Unijom i nacionalnim Paneuropskim Unijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije. In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas“.

Nakon što su otkrivene i blagoslovljene ploče na pročelju trapističke crkve, prisutnima se obratio ravnatelj Caritasa i Europske akademije Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić koji je podsjetio na dolazak i djelovanje trapista u Banjoj Luci i na brojne ostvarene karitativne projekte. „Prije 15 godina osnovana je u Banja Luci u okviru Biskupije Europska akademija. Ideja je bila da se stvori institucija, koja će za cilj imati permanentno obrazovanje za odrasle, te da to bude forum za dijalog i pomirenje. Održan je veliki broj susreta, predavanja na razne teme: očuvanja okoliša, obrazovanja i odgoja, gospodarske etike te razne aktualne teme, odnosa vjere i znanosti, povijesne teme, pitanja odnosa među vjerskim zajednicama itd. Izdana su dva sveska predavanja, ali i veći broj knjiga, posebno onih koje se bave povijesnom tematikom. Toliko o nastojanju da se vrijednosti Evanđelja realiziraju u ovom podneblju, kao i da nastavimo u novim okolnostima ono što su hrabri trapisti činili kroz više desetljeća svog postojanja na ovim prostorima. Osnivanje Kuće susreta i Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijski, međuetnički svjetonazorski i politički dijalog i suradnju bit će daljnji veliki korak u naporima da se ova zemlja i njezini stanovnici još jače motiviraju, ohrabre i podupru u nastojanjima oko bolje i ljudskije budućnosti u zajedništvu s drugim europskim narodima“, kazao je mons. Aničić, piše kta.

Nazočnima s obratio i Vanja Gavran koji je izrazio čestitku u ime Paneuropske unije podsjetivši da je ova unija najstariji pokret za ujedinjenjem Europe utemeljen daleke 1922. Iskazao je divljenje za djelo koje su učinili trapisti tijekom svoga višegodišnjega djelovanja u Banjoj Luci te istaknuo kako je otvaranje Kuće susreta i Centra za pomirenje znak da se Crkva banjolučka „još nije umorila“ u činjenju dobra i izgradnji mira. Izrazio je potporu Paneuropske unije biskupu Komarici i svima koji su uključeni u ovaj projekt te poželio da se u novootvorenoj Kući i Centru ljudi istinski susreću u grade mir.

Pročitane su i čestitke predsjednika Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Osmana Topčagića te predsjednika Hrvatske paneuropske unije akademika Mislava Ježića i predsjednika Njemačke paneuropske unije Bernda Posselta. „Malo gdje na svijetu, kao u Bosni i Hercegovini, riječi mir, pomirenje, suradnja, nose takvu težinu, malo su gdje utkane u sami DNK života i suživota, kao što je to kod nas, ali znamo i razumijemo da su potrebne cijelom svijetu. Ne samo kao riječi, ne samo kao ideje, ma kako plemenite bile, već i kao vrijednosti i orijentiri koje živimo i svjedočimo svojim životima“, napisao je u svojoj čestitci Topčagić.

„Paneuropska se je unija, i Međunarodna PEU, i Hrvatska PEU, i PEU Bosne i Hercegovine, uvijek zalagala za europske i kršćanske, ujedno i abrahamske, vrjednote, mir, ljudska prava, demokraciju, vladavinu dobrih zakona, solidarnost i supsidijarnost, a jednako tako i za međureligijski dijalog, razumijevanje i suradnju. Stoga je nama zadaća Vašega Centra vrlo bliska, od srca mu želimo mnogo uspjeha i s radošću ćemo nastojati prema snagama podupirati njegov rad“, napisao je u svojoj čestitci akademik Ježić.

„Paneuropska unija Njemačke počašćena je što može potpomagati ovaj važan poduhvat, na temelju kršćanskih ideala povezivati ljude različitih nacija i religija u zajednički mirovni poredak“, poručio je u svojoj čestitci Posselt iz Njemačke.

T.M.I., KT