Bosanski Petrovac

Biskup Komarica posjetio novoga episkopa bihaćko-petrovačkog


Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica posjetio je 16. siječnja novoga episkopa bihaćko-petrovačkog gosp. Sergija u njegovu vladičanskom dvoru u Bos. Petrovcu, prvi put otkako je episkop jesenas preuzeo vodstvo ove eparhije.

U pratnji biskupa bili su sadašnji banjolučki župnik, a dugogodišnji župnik Drvara, vlč. Žarko Vladislav Ošap i sadašnji drvarsko-petrovački župnik don Davor Klečina.

Biskup Komarica čestitao je episkopu Sergeju božićne blagdane, ali i na preuzimanju odgovorne pastirske službe u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji. Vladika Sergej zahvalio je biskupu na posjetu, a u opuštenom prijateljskom razgovoru dvojica crkvenih velikodostojnika razmijenili su informacije o stanju u svojim biskupijama (eparhijama), o ekumenskim odnosima katolika i pravoslavaca na globalnoj i lokalnoj razini, o stanju u svijetu i u bh. društvu, te su se složili oko nužnosti ostvarenja buduće suradnje Srpske Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, kako na području cijele Bosne i Hercegovine, tako i na području njihovih kompetencija u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji i Banjolučkoj biskupiji koje velikim opsegom dijele zajednički teritorij zapadnog dijela BiH. Episkop Sergej obećao je uskoro uzvratni posjet biskupu Komarici u Banjoj Luci.

Nakon što su međusobno razmijenili darove, episkop Sergej je sa svojom pratnjom pokazao gostima katedralni hram Sv. apostola Petra i Pavla, u kojem su najprije domaćini otpjevali jedan pravoslavni božićni napjev, a potom gosti zapjevali jednu katoličku božićnu pjesmu.

Bratsko druženje za obiteljskim stolom svi su potom nastavili u seoskom gospodarstvu Čardaklije u Vrtočama, nedaleko Bos. Petrovca.

Ekumenska suradnja biskupa Komarice i episkopa Sergeja traje još od razdoblja kada je o. Sergej – prije episkopskog imenovanja – bio monah u manastiru Rmanj kod Martin Broda, te je održavao prijateljske odnose s katoličkim svećenstvom u Drvaru. Na molbu o. Sergeja, biskup Komarica je tada za manastir Sv. Nikole Rmanj, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, uspio dobiti čudotvornu tekućinu sv. miro iz relikvija Sv. Nikole, biskupa, koje se čuvaju u njegovu svetištu u talijanskom gradu Bariju.

TABB/ KT