Biskup Perić predvodio misu na patron župe u Novom Travniku


Četrdeset dana nakon Uskrsa Katolička Crkva slavi svetkovinu Uzašašća Gospodinova. Tako je patron, 21. svibnja, proslavila istoimena župa u Novom Travniku gdje se na svetoj misi ispred crkve, usprkos pandemiji, okupio veliki broj vjernika.

Na samom početku euharistije župnik vlč. Marko Majstorović čestitao je župljanima patron te pozdravio predvoditelja mise biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog administratora trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića.

"Radujemo se vašem dolasku, ono čega smo se pribojavali je da se on odgodi zbog cjelokupne situacije. Vaš dolazak u ovo vrijeme ohrabrenje je za vjernike koji su pritisnuti raznim brigama i pitanjima. Nadam se da ćete u propovijedi ohrabriti one u potrebi ohrabrenja i osnažiti one koji su klonuli", kazao je vlč. Majstorović.

Potom se nazočnima obratio mons. Perić istaknuvši kako " danas častimo, štujemo i klanjamo se Isusu uzašlom na nebo". "Sveto pismo kaže da imamo veličanstvenog zagovornika kod Oca nebeskoga. Od sveg srca čestitam patron župe svima vama. Zamolimo danas Isusa da se iskreno pokajemo zbog krivih i naopakih misli, želja i djela. Neka nam se danas Gospodin smiluje i učini dostojnim ove svete mise", kazao je biskup hercegovačkih biskupija.

U svojoj je propovijedi mons. Perić, između ostaloga, objasnio položaj svetkovine Uzašašća Gospodinova u crkvenoj godini i značenje tog događaja.

"U crkvenoj godini svetkujemo sve 52 nedjelje kao blagdane Krista Isusa sa spomenom na njegovo slavno uskrsnuće. Povrh toga slavimo s najvećim bogoslužnim stupnjem svetkovine i još osam Kristovih spasonosnih događaja: Utjelovljenje ili Blagovijest, Božić, Bogojavljenje, Tijelovo, Srce Isusovo, Uskrsnuće, Uzašašće, ono što slavimo danas i Krist Kralj", rekao je biskup i napomenuo kako "neke slavimo uvijek nedjeljom, a druge u četvrtak".

Istaknuo je kako je Uzašašće svetkovina koja nije zapovjedna u Crkvi u Hrvata osim u onim župama u kojima se slavi kao patron župe što je slučaj u Novom Travniku od 1982. kada je osnovana vjernička zajednica.

Cijelu propovijed možete čuti na portalu centralna.ba koji je izravno prenosio misu iz Novog Travnika

Na kraju mise svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave patrona zahvalio je župnik, a posebice svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed te koncelebrantima i vjernicima hodočasnicima u Novi Travnik

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Mirele  Iličić, a skladnom pjevanju zbora pridružio se i vjerni puk Božji.

Prije završnog misnog blagoslova, mladi su predali su biskupu Ratku dar – košaru raznih proizvoda i neizostavni travnički sir.

Proslavi svetkovine i patrona prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvi dan trodnevnice, 18. svibnja, večernju svetu misu predslavio je vlč. Predrag Ivandić, prefekt u Vrhbosanskom sjemeništu Petar Barbarić u Novom Travniku. Toga dana u župi je bilo i cjelodnevno euharistijsko klanjanje od 8:00 do 17:30. Drugi i treći dan trodnevnice, 19. i 20. svibnja svetu misu je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca također Vrhbosanskog sjemeništa. Tamburaški sastav mladih animirao je pjevanje na misi uočnici svetkovine. Prije svetih misa u 17:30 bila je svibanjska pobožnost. U danima priprave kao i na sam dan svetkovine bila je mogućnost i primanja sakramenta pomirenja.

Na portali biskupije mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske o proslavi svetkovine piše:

Novi Travnik, 13 kilometara od staroga Travnika, 12 je godina nosio ime Pucarevo (1980.-1992.), a od tada je s današnjim nazivom. Prema posljednjem popisu prije sedam godina Općina je s više od 50 naselja imala oko 25 000 stanovnika. U gradu su dvije dijecezanske župe Vrhbosanske nadbiskupije posvećene: Uzašašću Gospodinovu od 1982. i Presvetomu Trojstvu od 2003.

Ž.I., KT