Sarajevo

Biskupi posjetili bogoslove


Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pohodili su 4. studenog Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu.

Na spomendan Sv. Karla Boromejskog u jutarnjim satima 4. studenog biskupi BK BiH na čelu s predsjednikom kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom pohodili su Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu u skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom da, u okviru svog jesenskog zasjedanja, posjete ovu instituciju u kojoj se odgajaju kandidati za svećeništvo iz svih biskupija u BiH.

Euharistijsko slavlje u bogoslovskoj kapeli predvodio je kardinal Puljić u zajedništvu s nuncijem Pezzutom, biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te biskupom šibenskim mons. Tomislavom Rogićem koji je po prvi put sudjelovao kao delegat Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju BK-a BiH, održanom 3. i 4. studenog u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog. Koncelebrirali su sjemenišni poglavari i svećenici koji su došli u pratnji biskupa, a sudjelovala bogoslovna zajednica.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Rogić koji je bogoslovima progovorio o važnosti autentičnosti poziva kao i o poteškoćama ali i blagoslovima s kojima im je dano susretati se na njihovu putu u nasljedovanju Gospodina. Podsjetio je da Crkva toga dana časti Sv. Karla Boromejskog koji je na osobit način promicao je kršćanski život i svoje klerike poticao na sabranu i ustrajnu molitvu. Istaknuo je da žele biti sljedbenici Isusa Krista, Dobrog Pastira nastojeći iz dana u dan postajati njemu sve sličniji.

„Evanđelist Ivan zapisa Isusovu riječ da 'Pastir dobri daje život svoj za ovce' (Iv 10,12). Sve daje - život daje - do kraja se daje! Na jednoj mladomisničkoj sličici pisalo je: Ako prestanem voljeti kad trebam trpjeti kao da nikada i nisam volio! Darovati svoj život nije samo mučenička smrt za Krista, herojstvo žrtve i svjedočenja. Darovati svoj život za ovce svoje, daruje se i življenjem za njih, trajno i ustrajno, darujući Bogu svoju slobodu, svoju volju podređujući Božjoj volji, u poslušnosti i poniznosti pred Bogom. Čovjekova sloboda ima smisao i ostvaruje svoj cilj samo ako je darovana Bogu. A ako je sebična i traži samo svoju volju, ostaje besplodna“, kazao je biskup Rogić te podsjetio da o tome svjedoči mnoštvo svetaca na čelu s Blaženom Djevicom Marijom koja je na Božji navještaj utjelovljenja Božjega Sina odgovorila: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1,38).

Tumačeći misna čitanja potaknuo je bogoslove da ne budu nezadovoljni nego otvoreni u traženju Božje volje i plana koji s njima ima dobri Pastir. Nakon mise upriličeno je tradicionalno fotografiranje biskupa, bogoslova i odgojitelja u sjemenišnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda. Potom su se svi okupili oko obiteljskog stola u bogoslovskoj blagovaonici, stoji na mrežnoj stranici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.  

KT