Mostar

Biskupska konferencija BiH započela 75. redovito zasjedanje


Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) započela je svoje 75. redovito zasjedanje 20. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

Foto: KTA

Foto: KTA

Riječi pozdrava svim sudionicima uputio je domaćin mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Posebnu dobrodošlicu poželio je apostolskom nunciju u BiH mons. Luigiju Pezzutu, koji se s biskupima susreo na početku zasjedanja, i delegatu mons. Giuseppeu Merisiju, umirovljenom biskupu biskupije Lodi pokraj Milana, te delegatu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Petru Paliću, hvarskom biskupu. Pozdravio je i sve članove BK BiH na čelu s predsjednikom Vinkom kard. Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, javlja KTA.

Potom je svoj pozdrav svim nazočnima poimence uputio kardinal Puljić. Zahvalio je biskupu Periću koji je sudionike zasjedanja uobičajeno ljubazno udomio i ugostio. Napomenuo je da se od posljednjeg zasjedanja, koje su imali u Sarajevu početkom studenog 2018., još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima.

„Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima 'odgorila' ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini“, kazao je kardinal Puljić. Također je podsjetio da je Sveti Otac, tijekom susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi održanog od 21. do 24. veljače 2019. u Vatikanu, pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija da razmotre pitanje zaštite maloljetnika u Crkvi i odlučno se bore protiv počinitelja zlostavljanja.

„Kroz povijest je Crkva prolazila kroz razna iskušenja, pa tako i svaka mjesna i krajevna Crkva. Upravo u tim iskušenjima je važno da znamo zajedno hoditi. Zato smo molili i molit ćemo za snagu i svjetlo Duha Svetoga, kako bismo prepoznali ljubav Božju u ovom vremenu i na ovim prostorima... U povijesti su naš hod obilježili Kristov križ, pobožnost Majci Božjoj i vjernost Petrovu nasljedniku. Zato molimo Mariju da, po njezinu zagovoru, ustrajemo u vjernosti i revnosti. Ovo zasjedanje treba unijeti veće razumijevanje, hrabriju međusobnu solidarnost i glasniji stav o opstanku i ostanku kao i upornu borbu za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima“, rekao je kardinal Puljić te podsjetio na predviđene točke dnevnog reda.
 


Pozdrave predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, i svih članova prenio je biskup Palić. Podsjetio je da je ovih dana Crkva u Hrvata obradovani imenovanjima mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom đakovačko-osječkim i oca Milana Stipića apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije sede vacante.

Podsjetio je i da su dva nedavna događaja privukla veliku pozornost javnosti: pismo hrvatskih biskupa upućenog patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve gospodinu Irineju i zabrana euharistijskog slavlja na Bleiburgu sa strane dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt u Austriji. Spomenuo je i pojedina pastoralna događanja te dodao da je u tijeku priprema Nacionalnih studijskih dana za djelatnike u pastoralu braka i obitelji koji će biti održani od 26. do 28. travnja ove godine u Šibeniku, kao i da je ovih dana objavljeno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će biti upriličen 9. i 10. svibnja 2020. u Zagrebu Što god vam rekne, učinite! (Iv 2, 5). Na kraju je naveo još jedan veliki izazov za Crkvu u Hrvatskoj i HBK, a to je priprema novog Zakona o pobačaju.

Biskup Merisi prenio je pozdrave predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassetija i svih članova. Iznio je pojedina iskustva na razini Talijanske biskupske konferencije ističući važnost izgradnje zajedništva. Posebno je naglasio važnost doprinosa vjernika laika koji djeluju u župama ili su organizirani u razne molitvene zajednice i pokrete.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije BK BiH te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Razgovarat će i na temu obiteljskog pastorala te o aktualnim društvenim problemima i izazovima.

Zasjedanje će završiti u četvrtak, 21. ožujka u 12.00 konferencijom za novinstvo.

KT