Novi Travnik

Blagoslov kipa Prečistog Srca Isusova te slike i kipa Gospe Brze Pomoći


U župi Uznesenja Gospodinova u Novom Travniku, 9. listopada, na pokrajnim oltarima crkve blagoslovljeni su kipovi Prečistog Srca Isusova i Gospe Brze Pomoće kao i nova umjetnička slika Gospe Brze pomoći, rad slikara Ivana Batarila.

Foto: s. Ljubica

Foto: s. Ljubica

Euharistijsko slavlje s blagoslovom kipova i slike u večernjim satima predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u koncelebraciji župnika vlč. Marka Majstorovića i 12 drugih svećenika. Svetom misnom slavlju prethodila je, kao i svake srijede u mjesecu, pobožnost Gospi Brze Pomoći. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Mirele Iličić

Na početku misnog slavlja župnik vlč. Marko pozdravio je okupljene vjernike, svećenike, redovnice raznih Družbi i sjemeništarce iz Travnika te kard. Puljića te s. Dobroslavu Mlakić, vrhovnu predstojnicu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova iz Rijeke i postulatoricu kauze službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

Župnik vlč. Marko

"Na ovo slavlje okuplja nas naša Majka Marija, blagoslov novoizgrađenih pokrajni oltara i slike u čast Gospi Brze Pomoći. Ovi oltari izgrađeni su zahvaljujući vašem odricanju, ljubavi i požrtvovnosti i pobožnosti koju gajite prema Presvetom Srcu Isusovu i Gosp. Crkva uči da se molimo i obraćamo ne kipovima i slikama, već osobama koje taj prikaz pokazuje. Stoga oni će nam pomoći da tu pobožnost izgrađujemo i produbljujemo, oni će krasiti ovu kuću Božju", kazao je vlč. Marko.

Uslijedio je blagoslov vode kojom su blagsolovljeni kipovi kao i slika prije procesije obližnjim ulicama .

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić zaustavio se na Božjoj Riječi naviještenoj u svetoj misi. Tumačeći čitanje o Joni, kazao je da je B"ogu stalo do svakog čovjeka, stoga mu daje razne poticaje i nadahnuća. Jesmo li mi danas otupili na ta Božja nadahnuća kojima nas Bog potiče na bolje, na dobro? Bog je otvoren prema svakom čovjeku, a mi smo često u opasnosti da sudimo, poput Jone."

Nadalje, je dodao da Luka u evanđelju donosi molitvu Očenaša koju nas je naučio sam Gospodin Isus. "Molitvom potvrđujemo da smo djeca Božja i da Božju Riječ poštujemo. Zaustavljajući se na zazivu „i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim...", rekao je nadbiskup i pozvao na osobni ispit "opraštanja"?

"Teško praštamo, a upravo tu je veličina djeteta Božjega – u oslobađanju ljudskoga srca. Opraštajući oslobađam svoje srce prepuštajući Božjem sudu krivnju drugoga i drugih. Opraštanjem osolobađam se mržnje, a rastem u slobodi djeteta Božjega", kazao je vrhbosanski nadbiskup te podsjetio vjernike kako se svake srijede na poseban način utječu zagovoru Gospe Brze Pomoći i pozvao ih je na poniznu i skrušenu molitvu da bi poput Gospe mogli izreći  svoj „evo me“ Božjoj Riječi, Božjoj volji.

Govoreći o Izvanrednom misionarskom mjesecu naglasio se želi pomoći vjernicima da shvate kako smo svi misoionari u Crkvi – kao učitelji, odgojitelji, navjestitelji..., ali ne samo riječju nego i djelom odnosno životom. Zadaća svih nas vjernika misionara je pronositi Božju riječ, posebno tamo gdje ona još nije doprla.

"Molimo da mognemo biti bliže Bogu, svjesniji sebe i svoga poslanja, svjesniji i odgovorniji prema drugome i prema svijetu u kojem živimo. Samo u poniznu i skrušenu srcu moguće je primiti Božji blagoslov koji nam se daruje. Ponesimo i pronesimo Božji blagsolov u naše domove, u svijet", zaključio je svoju homiliju kardinal Puljić.     

Župnik vlč. Marko na kraju mise zahvalio je svima koji su pomogli u pripremi u pripremi i organizaciji euharistijskog slavlja, blagoslova i procesije, svim dobročiniteljima za darove za izradu umjetničke slike, obnovi kipa, izradi pokrajni oltara za kipove te obnovi kaleža iz tridesetih godina prošloga stoljeća.

Nakon svete mise upriličena je procesija kroz obližnje ulice sa slikom Gospe Brze Pomoći. "Ovim izvanjskim znakom povjerenja, odanosti i hoda za Gospom kao vjernici želimo da nas ona vodi k Isusu", kazao je Župnik. Veliki broj vjernika u molitvi, pjesmi i dostojanstvu iskazivao je čast i hvalu Presvetom Srcu Isusovu i Gospi.  

Na kraju u župnom dvorištu i pred slikom Gospe Brze Pomoći kardinal Puljić udijelio je završni blagoslov.

Uslijedila je večera i druženje za uzvanike.

s. Ljubica/ KT