Blagoslov polja i misa ispred kapelice Sv. Klare u župi Svilaj


Blagdan Sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je 11. kolovoza.

Euharistijsko slavlje ispred kapelice Sv. Klare, podignute 2009. o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je župnik fra Mladen Jozić. Koncelebrirali su svećenici iz okolnih župa fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, vlč. Pavo Brajnović te fra Domagoj Šimunović iz Slavonskog Broda.

Unatoč visokim temperaturama i posebnim uvjetima sudjelovalo je 50-ak vjernika iz toga i okolnih mjesta Bosanske Posavine.

Nna početku mise fra Mladen je predvodio i tradicionalni obred blagoslova polja.

Osvjetljavajući život i djelo Sv. Klare prve duhovne suradnice Sv. Franje Asiškog, njezinu veličini i ulogu u ljudskim životima u propovijedima je naglasio kako je živjela svetu jednostavnost i siromaštvo, svetu odanost i snagu vjeri.

"Jasna i prozirna, snažna i čvrsta značenje je njezina imena koje je ona u životu doista i ostvarila. Ta lijepa i pametna plemkinja svetost je postigla, ne bogatstvom, ni ugledom, ni nekakvim prioritetima, nego živeći na temelju Svetoga pisma – evanđelja i  svjedočanstva vjere Sv. Franje i njegove braće", rekao je, uz ostalo, fra Mladen u na kraju poručio: "Bog svakome od nas daje svoje planove i programe. Poput Sv. Klare i nas poziva da jasno snažno, čvrsto i odvažno budemo otvorena knjiga Svetoga pisma i evanđelja sebi i drugima, jer Isus takvima daje jamstvo da je s nama do svršetka svijeta te da bez njega ne možemo postići nešto više. Nemojmo ga iznevjeriti. Neka Sv. Klara u ovom malom svetištu svima nama bude putokaz, primjer i uzor da svojim životom ostvarujemo svetu jednostavnost i siromaštvo duhom kako bismo čuli zadnji poziv nagradu i riječ Spasitelja našega: 'Valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Spasitelja svoga, jer u malome si bio velik i sada uživaj svu vječnost!"

Slavlje je pjevanjem uveličao zbor župe Imena Marijina.

Cilj gradnje prije 11 godina ove jedinstvene i jedine kapelice u BiH posvećeni Sv. Klari, čiji su inicijatori uz tadašnjeg župnika fra Flipa Karadžu bili bračni par Dragan i Margit Lekić, bio je da ta velika svetica Katoličke Crkve opet ujedini to selo u kojem je većina stanovništva pravoslavne vjere.

Zanimljivo, svake godine, pa su i ove, neki od pravoslavaca su bili na misi.

Ž.I. , B.Lukačević, KT