Blagoslov polja na Duhove u župi Plehan


Blagdan Duhova proslavljen je u nedjelju 31. svibnja u nekoliko sela koje pripadaju župi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Foto: Olgica Cerović i Mijo Jerković

Foto: Olgica Cerović i Mijo Jerković

Toga je dana gvardijan fra Anto Tomas predslavio misu kod kapelica na grobljima u Božincima i u Modranu gdje je u nazočnosti župljana blagoslovio groblja i polja, dok je euharistiju kod kapele na groblju u Zelenikama i u Gornjim Šupnjarima predvodio župni vikar fra Jozo Gogić.

U prigodnim homilijama zahvalili su oni svojim vjernicima na ljubavi prema svom rodnom kraju, prema Crkvi. Posvjestili su kako je svetkovina Duhova "kada slavimo rođendan Crkve i rođendan sviju nas".

"Duh Sveti je ona vatra, ljubav toplina i svjetlost. Tamo gdje toga nema, nema ni života. Zato smo i mi kršćani pozvani tu ljubav pokazivati jedni drugima. Darovi Duha Svetoga hrabre nas, pomažu nam da živimo svoju svakodnevnicu, da u svojoj sredini budemo prepoznatljivi kao istinski svjedoci Kristove ljubavi i nazočnosti u svijetu. Samo po nama Duh Sveti može ovaj svijet obnavljati, činiti boljim“, zaključili su fra Anto i fra Jozo te zahvalili svojim župljanima, napose povratnicima, koje oni nazivaju "apostolima mira i dobra", na sudjelovanju na misi, kao i na gostoprimstvu u svojim domovima.

Uz malo stado povratnika na tim su misama nazočili i vjernici koji žive u Hrvatskoj. Poslije misa slijedio je blagoslov polja.

Kako je tradicija i običaj i toga su dana vjernici druženje nastavili uz zajednički ručak kod povratnika.  Svoju radost što ponovno zajedno slave misu u svojim selima pokazali su Plehančani u druženje kada su zajedno i zapjevali svoje izvorne bosanske pjesme.

Ž.I., B. Lukačević, KT