Banjolučka biskupija

Blagoslovljen Caritasov vrtić „Sv. Ana“


U utorak, 21. rujna, Caritas Banjolučke biskupije upriličio je svečanost blagoslova Dječjeg vrtića „Sv. Ana“ u naselju Petrićevac. Dječji vrtić, koji se nalazi pored Caritasovog Socijalnog centra blagoslovio je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica.

 Biskup se prije svega zahvalio svima nazočnima koji su uveličali ovu svečanost, a poglavito donatorima. „Djeca su ne samo budućnost Banje Luke i Bosne i Hercegovine, već i cijele Europe. Možemo danas zahvaliti Bogu što je jedan ovakav projekt ostvaren u Banjoj Luci“, naglasio je biskup Franjo, koji je otpočetka snažno podupirao ideju izgradnje vrtića.

Zgrada Caritasova vrtić Sveta Ana raspolaže s bruto površinom od 634,12 metara četvornih s podrumom od dodatnih 50 metara četvornih te vrtom i igralištem veličine od 350 metara četvornih. Kapacitet vrtića je 85 djece u tri grupe za djecu od 3-6 godina te jedna grupa za jaslice. Vrtić je izgrađen i opremljen po ekološkim i EU standardima, prilagođen djeci s posebnim potrebama.

Pored boravka djece u vrtiću, cilj ovog projekta je povezati zajedničke aktivnosti za starije osobe kroz Caritasov Dom za starije i aktivnosti za djecu, kao jedan od prvih međugeneracijskih projekata takve vrste u BiH.

Projekt je realiziran  zahvaljujući pomoći inozemnih prijatelja. U prvom redu potporom RENOVABIS-a, koji je svojom donacijom pokrio 2/3 potrebnih sredstava. Značajnu pomoć dala je i Vlada Republike Hrvatske, nadbiksupija Bamberg – Weltkirche, BK Sjedinjenih Američkih Država, Veleposlanstvo Poljske u BiH, nadbiskupija Paderborn, biskupija Limburg, Caritas Graz, Samostan Sestara Uršulinki u Innsbrucku te privatni dobročinitelji.

J.Vr.,KT