Sarajevo

Bog srcem prati čovjeka kojeg je stvorio

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova proslavila patron


Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak, 11. lipnja, katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu proslavila je svoj patron i tom prigodnom misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić i još 15-ak svećenika – uglavnom župnika iz Sarajeva te onih koji imaju različite službe u glavnom gradu. Iako je bio radni dan euharistiju su nazočili brojni vjernici te redovnice različitih družbi.

Vratio dostojanstvo

Na početku je nazočne pozdravio katedralni župnik preč. Mato Majić.„Ova svetkovina Božje ljubavi najjače nam posvješćuje da smo ljubljena djeca Božja“, rekao je i potom podsjetio kako su nekoć „kuće bile od blata, a srca od zlata, a danas je obratno“ te poželio vjernicima da im „srca budu ponovno od zlata“.

Uvodeći u misno slavlje kard. Puljić je pozdravio provincijala fra Jozu Marinčića, ostale misnike, redovnice, nazočne vjernike i sve one koji su slušali misu na valovima Radija Marije BiH.

Na početku prigodne homilije predvoditelj misnog slavlja kazao je kako je srce simbol ljubavi. „Međutim, danas ne slavimo simbol nego stvarnost. I to na jedan otajstven način da i Bog ima srce jer je Bog ljubav. Tako nam je Ivan objavio. I evo proroci, upravo ljudskim rječnikom ukazuju kako Bog srcem prati čovjeka kojeg je stvorio i taj izabrani narod iz kojeg želi da dođe Spasitelj“, kazao je i dodao kako je Sin doista uzeo ljudsko srce, ljudsko tijelo.

Vrhbosanski nadbiskup Puljić potom je govorio o tome kako je Božja ljubav prisutna.

„Zato ta Božja dubina zahvaća sve ljude, svakog čovjeka. Kako mi teško možemo razumjeti kad sagriješimo 'ma kako će nas voljeti'. Mi odmah mislimo po ljudskom – On nas odbacuje. Mi nemamo te Božje dimenzije – Bog nikog ne odbacuje, nikog ne prezire. Čovjek se sam isključuje. Mi nismo ni svjesni koliko smo dostojanstvo primili upravo po toj Božjoj ljubavi, po utjelovljenju Sina Božjega, po Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Vratio nam je dostojanstvo djece Božje“, objasnio je.

Euharistijska čuda

U nastavku propovijedi kazao je kako je Bog uzeo ljudsko srce „da pokaže i po ljudskom kako nas voli“. Spomenuo je i Bl. Carla Acutisa koji je pisao o euharistijskim čudima – 130 njih. „Što je zapravo na poseban način u tim čudima prisutno? Kad su ispitivali te hostije koje su stvorile čudo – otkrili su da taj komadić mesa (...) Stručnjaci su otkrili da je to dio srca. Čovjek se onako strese. O tome ne mislimo kad primamo Isusa u euharistiji, da primamo to Božansko srce. U toj hostiji je On. Tako nam čudesa pokazuju. Ta krv koja se često puta očituje u toj euharistiji, mi ne prepoznajemo cijenu svoga spasa. U evanđelju ste čuli kako je probodeno to Božansko srce“, naglasio je propovjednik i pojasnio kako je iz te Isusove krvi rođena Crkva.

„Danas slaviti to probodeno srce, možda da shvatimo važnost upravo te očitovane Božje ljubavi. Još važnije – da shvatimo da smo mi ta voljena bića“, bile su jedne od završnih misli homilije.

Pred kraj euharistije upriličena je pobožnost pred kipom Presvetog Srca Isusova pred pomoćnim oltarom.

Misno slavlje animirao je Katedralni mješoviti župni zbor.

T.M.I., KT