Sarajevo

Bogoslovi i sjemeništarci s tajnikom za sjemeništa Kongregacije za kler


U nedjelju, 7. listopada u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije upriličen je susret tajnika za sjemeništa Kongregacije za kler, nadbiskupa Jorgea Carlosa Patróna Wonga s bogoslovima i sjemeništarcima BiH.

Ovaj cjelodnevni susret koji je započeo u jutarnjim satima odvijao se na temu: Prva formacija u „Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi“ (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis), a okupio je bogoslove i sjemeništarce iz: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) iz Sarajeva; Franjevačke teologije iz Sarajeva; Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće; Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić iz Travnika te Franjevačkog sjemeništa iz Visokog. Također, nazočili su i poglavari spomenutih bogoslovija/sjemeništa, a u nekim dijelovima mladićima se pridružio i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Sve nazočne najprije je pozdravio rektor VBS-a, preč. Josip Knežević koji je predstavio program i nadbiskupa Wonga.

Potom je uslijedilo prvo izlaganje mons. Jorgea tijekom kojega je govorio o dokumentu Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis koji je izdat 2016., a tematizira odgoj svećeničkih kandidata u današnjem svijetu. „Danas ćemo govoriti o životu, ne o teoriji i idealu, nego o daru života, a uz život ćemo govoriti i o svećeničkom životu“, kazao je okupljenima mons. Wong.

Tijekom drugog izlaganja, voditelj je podijelio sudionike u skupine po godinama studija. Prvu skupinu činili su sjemeništarci i bogoslovi do treće godine, odnosno oni koji su završili filozofski dio studija, a drugu oni koji su stariji, koji trenutno studiraju teološki dio.
Svaka skupina morala je odgovoriti na zadana pitanja. Za prvu grupu to je bilo: 1) izdvojiti jedno životno iskustvo koje su doživjeli prije sjemeništa, a koje im danas pomaže u životu i 2) izdvojiti jedno iskustvo koje je potpuno novo za njih i nisu ga doživjeli prije sjemeništa, a za koje smatraju da ga Gospodin od njih traži.
Druga grupa trebala je: 1) izdvojiti aspekte odgoja za koje smatraju da su posebno teški u ovom trenutku odgoja. Potom su predstavnici iznijeli stavove svojih skupina.

Nakon toga, u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim i molitva krunice te zajednički ručak u bogoslovskoj blagovaonici VBS-a.
Zatim je bila stanka za osvježenje te okrugli stol tijekom kojeg je bila mogućnost postavljanja pitanja na koja je mons. Wong odgovarao mladićima, a ticala su se uglavnom formacije.

Na kraju dana u sjemenišnoj crkvi slavljena je sveta misa koju je predvodio kard. Puljić u koncelebraciji s nadbiskupom Wongom; preč. Kneževićem; vlč. Jakovom Kajinićem, duhovnikom VBS-a; don Micheleom Capassom, rektorom sjemeništa Redemptoris Mater i vlč. Predragom Ivandićem, prefektom u travničkom sjemeništu.

U prigodnoj propovijedi, na temelju svetopisamskih čitanja, kard. Vinko je progovorio o usporedbama i odnosu između zvanja i braka. Najprije je govorio o ustanovi braka kao Božje institucije naglasivši kako zvanje ima iste uvjete kao i brak – sazrijevati u ljubavi.
„Tko nije sposoban za brak nije ni za zvanje. Brak, a ni zvanje ne mogu uspjeti iskreno ako su sebični. Mogu uspjeti, ali će druge oko sebe uništavati. Zvanje zahtjeva vjernost i odgovornost kao i brak. Vjernost nas čuva od mlakosti i osrednjosti neprijatne bolesti duhovnog života. Vjernost nas štiti od nezadovoljstva“, kazao je vrhbosanski nadbiskup spomenuvši kao primjere vjernosti Petra Barbarića i Sv. Josipa. „Vjernost u malim stvarima znači vjernosti i u velikim. Ponesimo vjernosti kao borbu protiv mlakosti i sebičnosti“, poručio je kardinal.

Nadbiskup Puljić na kraju je uputio iskrenu zahvalu mons. Wongu te mu uručio prigodan dar.
Susret je završen večerom i druženjem.

J.D./ KT