Božićni dani u Visokom


Ovogodišnje božićno slavlje u Visokom započelo je, kao i prethodnih godina, otvaranjem jaslica u utorak, 24. prosinca, u večernjim satima.

Tom su zgodom najmlađi dobili prigodne paketiće, a među najmlađim bilo je pripadnika drugih vjeroispovijesti. Okupljenoj djeci o Isusovu rođenju kratko je govorila s. Mateja Radman, FDC, vjeroučiteljica u KŠC Sv. Franjo u Tuzli. Profesorica glazbe i pastoralna suradnica Melisa Zerdo odsvirala je i otpjevala dvije božićne pjesme. Darovima su djecu obradovali dobročinitelji kojima je nakon podjele fra Franjo Radman, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Bonaventure i upravitelj župne ekspoziture u Visokom, i zahvalio.

Vjernici su se božićne noći okupili na tradicionalnu misu polnoćku. Pridružili su im se uobičajeno i pripadnici drugih vjera kako bi podržali slavlje Božića. Euharistiju je predslavio fra Franjo. U prigodnoj propovijedi naglasio je kako Bog dolazi među ljude jer ih ljubi.

"Napustili smo svoje tople stanove i kuće kako bismo se okupili da iznova čujemo Radosnu vijest. U ovoj tihoj noći osjećamo kako se ona i prije više od 2000 godina širila brdima, poljima, rijekama, pustinjama, cijelim kozmosom. Nadvladala je sve barijere prostora, ali i vremena. Dvije tisuće godina postale su tek jedan tren. Ova vijest noćas je postala suvremena: Rođenje Boga jest radosni događaj o kojem čujemo upravo sada – u ovoj blagoslovljenoj noći! U ovoj noći On je dopustio da ga dotičemo, čujemo i slušamo. Rodivši se kao dijete i prihvativši ljudsku stvarnost, radikalno je zakoračio na naše putove na kojima ne želi besciljno i beznadno lutati. Na put, kojima i nas želi voditi, postavio je jasne putokaze koje uvijek sigurno možemo slijediti kako bismo se vratiti u kuću Očevu. Ti putovi i ulice imaju nove brojeve i nazive: put ljubavi, avenija mira, aleja sreće, bulevar povjerenja u brata čovjeka, trg nove nade, autoput svjetlosti. Na svim tim putovima od danas svatko od nas ima savršenog suputnika - Novorođenoga", naglasio je fra Franjo napomenuvši kako nas slavlje Božića obvezuje na činjenje dobra, posebno prema najpotrebnijima.

Nakon mise polnoćke čestitanje i druženje nastavljeno je ispred crkve i u samostanu.

Božić, 25. prosinca, proslavljen je svetom misom i zajedničkim svečanim ručkomu samostanu.

Na blagdan Sv. Stjepana, prvomučenika, upriličen je blagoslov obitelji u Visokom i okolici. Visočka katolička vjernička zajednica nije velika, tek nešto više od 200 vjernika, iako se u vrijeme blagdana okupi njih puno više. Mnogi koji su otišli u potragu za boljim uvjetima života rado se vrate u Visoko. Unatoč malobrojnoj zajednici vjernika u Visokom raduje njihova angažiranost, ali i pouzdanje u bolje sutra.

Tomu dakako pridonose također spremnost u izgradnji dobrih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa.

U popodnevnim satima 28. prosinca organiziran je božićni prijem u prostorijama Franjevačkog samostana Sv. Bonavenure. Domaćin je bio gvardijan fra Franjo Radman, a prisutni su bili predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine Visoko, Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Gradske uprave i Policijske stanice iz Visokog.

Svi su u ime svojih zajednica i timova čestitali Božić katolicima, a razmijenjene su i dobre želje za nadolazeću novu 2020. .

fFR/ KT