Božićno vrijeme u župi Orašje


Pripravu za najradosniji kršćanski blagdan Božić vjernici župe Bl. Alojzija Stepinca u Orašju započeli su 30. studenoga blagoslova adventskog panja i adventskih vijenaca, a završili blagoslovom vode i soli na Bogojavljenje 6. siječnja.

U slavlju paljenja četiriju adventskih svijeća na adventskom panju ispred oltara u predvečerje četiriju nedjelja došašća sudjelovali su učenici devetogodišnje škole, krizmanici, prvopričesnici, dječji župni zbor, ministranti, članovi Franjevačke mladeži, roditelji i vjernici. Također, svake nedjelje došašća prije pučke svete paljenje su adventske svijeće na adventskom panju uz popratnu molitvu.

Na Prvu nedjelju došašća, 1. prosinca, nakon dužih priprema, koje su se sastojale od ministrantskih susreta i redovitih posjeta svetim misama, svečanim euharistijskim slavljem u prepunoj crkvi obrednim slavljem uvedeno je osam novih ministranata, sedam dječaka i jedna djevojčica.

U četvrtak, 5. prosinca, održano je euharistijsko klanjanje u ozračju došašća, a u sklopu nadolazeći božićnih blagdana na temu U susret Božiću. Klanjanje su predvodili krizmanici, budući članovi Frame. Za vrijeme klanjanja kroz meditacije zahvalili su Gospodinu na milosnom vremenu došašća te izrazili želju više biti s Isusom.

Za vrijeme došašća župna zajednica je imala zornice u 6: 30 sati koje su bile veoma dobro posjećene.

U petak, 13. prosinca, u crkvi su postavljeni borovi te je okićen interijer.

Na Treću nedjelju došašća, 15. prosinca, upriličen je tradicionalni božićni koncert u župi  u izvedbi Gudačkog kvarteta i Zbora Magnificat Glazbene akademije u iz Sarajeva pod ravnanjem maestra dirigenta fra Emanuela Josića, profesora glazbe.

U četvrtak, 19. prosinca, u našoj crkvi postavljene su jaslice ispred oltara. Sutradan, u petak, 20. prosinca, upriličena je velika božićna ispovijed.

Proslavu najradosnijeg kršćanskog blagdana vjernici su započeli 24. prosinca na Badnji dan blagoslovom božićnih jaslica ispred oltara. Nakon blagoslova ugodno i lijepo druženje nastavilo se uz čašu kuhanog vina i čaja ispred crkve.

Božićnu radost nastavljena je misom Polnoćkom. Prije euharistije krizmanici izveli su prigodni recital Svjetlo se ne smije ugasiti.

Na sam dan Božića, 25. prosinca nakon euharistijskog slavlja održan je prigodni program. Najmlađi župljani, ministranti, prvopričesnici i članovi dječjeg župnog zbora pripremili su prigodni recital Anđeoski glas nam javlja i Božićnu čestitku.

Od 26. do 30. prosinca upriličen je blagoslov obitelji u župi.

Na Staru godinu, 31. prosinca upriličena je misa zahvalnica.

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja vjernici su na misu donijeli vodu i sol na blagoslov.

Na kraju euharistije ministranti i djeca ispred oltara izmolili su molitvu Povelja malog misionara uz Svjetski dan djela sv. Djetinjstva.

B.K. / KT