Brčanska župa proslavila patron


Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 11. lipnja, istoimena vjernička zajednica u Brčkom proslavila je svoj patron.

Misu je na platou pored crkve predslavio župni vikar iz Dubrava fra Ivan Pilić uz koncelebraciju župnika i dekana Brčanskog dekanata preč. Damira Ivanovića te desetak svećenika koji djeluju u susjednim vjerničkim zajednicama.

U prigodnoj homiliji fra Ivan je istaknuo kako slaveći svetkovinu Presvetog Srca Isusova "slavimo Božju ljubav prema čovjeku". "Svi znamo kako je svaki čovjek stvoren na sliku Božju. To bi onda značilo da mi danas kao ljudi bez obzira na naše ljudske podijeljenosti trebamo imati srce slično Božjemu", rekao je te istaknuo kako se u Starom zavjetu za dobre ljude govorilo kako su "bili po Božjem srcu". "Bog po prorocima stalno govori o promjeni srca. Proroci govore ljudima kako trebaju 'obrezati' srce, osloboditi ga sala koje mu ne da normalno kucati za druge ljude. Obrezati srce znači očistiti ga, jer sve u životu dolazi iz srca", istaknuo je fra Ivan i posvijestio kako svetkovina Srca Isusova uči " da ne smijemo zakazati prema drugima".

Pred kraj propovijedi je posvijestio kako srce koje je smireno u Bogu može kucati za druge, može ispravno i smisleno voljeti. "Pokušajmo poput Isusa i mi o drugima brinuti kao za svoju obitelj. Ponizno ga zamolimo da živimo po srcu njegovom", rekao je na fra Ivan potičući nazočne da vrate Isusa u svoje živote jer će tako vratiti svu ljudskost.

Euharistiju je animirao župni zbor Presvetog Srca Isusova, a nazočilo je oko 250 vjernika koji su "spas" od jakog sunca za vrijeme mise pronašli u hladovini župnog dvorišta.

Podsjetimo, župa na prostoru Brčkog postojala je daleke 1623. i to u mjestu Brka koja je pripadala samostanu Gradovrhu (Gornja Tuzla). O tome i svjedoči izvješće Svetoj Stolici fra Nikole Olovčića-Ogranića iz 1675. u kome se navodi kako ova imala 1 926 katolika, ali da nema crkve.

Župa kakvu danas znamo osnovana je 1861. kao samostalna kapelanija odvajanjem od Zovika. Tada je imala 64 obitelji i 332 katolika. Tijekom vremena taj se broj mijenjao, da bi prije posljednjeg rata bio oko 2 500 ljudi. Danas u vjerničkoj zajednici ima 350 duša mahom starije dobi.

Osim samog grada župu tvore i naselja: Čađavac, Dizdaruša, Grčica te Gredice.

Ž.I., KT