Mostar

Caritas Mostar obilježio 35 godina djelovanja


Caritas hercegovačkih biskupija obilježio je u Mostaru prigodnim programom 35 godina svojeg djelovanja.

Foto: Bljesak.info

Foto: Bljesak.info

U Duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održani su 12. i 13. listopada Studijski dani Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u povodu 35. obljetnice djelovanja Caritasa hercegovačkih biskupija, javio je Bljesak.info.

Na otvorenju je prikazan dokumentarni film Živimo ljubav, čiji je naziv ujedno i geslo obljetnice, a zatim je manifestaciju otvorio ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina izrazivši želju da spomen na tri i pol desetljeća bude povod za analizu dosadašnjeg djelovanja, priopćeno je iz Caritasa hercegovačkih biskupija.

„Isključivo na temelju kvalitetne analize dosadašnjih iskustava i djelovanja te postignutih ciljeva, moći ćemo se u budućnosti sučeliti sa svim neizvjesnostima i izazovima ovog nestabilnog društva i svijeta u kojem živimo i djelujemo“, kazao je don Ante.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Caritasa hercegovačkih biskupija mons. Ratko Perić istaknuvši da Caritas nije niti bi trebao biti organizacija, nego živi organizam koji pomaže čovjeku u potrebi.

Prvoga radnoga dana voditelji Caritasovih projekata, gosti predavači kao i svi sudionici Studijskih dana prošli su kroz tri teme: župni Caritas, živjeti s invaliditetom te djeca, mladi i obitelj.

O važnosti volontarijata u djelovanju župnog Caritasa govorio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina, a kao dobar primjer istaknute su župe Sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara i župa Marije Majke Crkve - Katedrala Mostar.

Predavači na temu Živjeti s invaliditetom bili su Nejra Šabić i Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je moderator okruglog stola bio direktor Caritasova poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom Rad-Dar Radoslav Dodig.

Istaknuti su primjeri dobre prakse iz Italije i to Elena Foglia iz Udruge Il Filo da Tessere iz grada Biella i Flavio Como iz Biskupijskog Caritasa Biella dok su Rad-Dar predstavili zaposlenici Miomir Ilić i Ivan Medjedović.

U završnoj temi prvoga dana Djeca, mladi i obitelj nazočnima su se obratili voditeljica Caritasova Centra za djecu, mlade i obitelj Spes Mirjana Vlaho i don Tomislav Ljuban iz Obiteljskog savjetovališta.

Drugoga dana organizirana su predavanja, odnosno okrugli stol i diskusija na temu palijativne skrb. Odvjetnik Caritasova hospicija u Rijeci Ivan Primorac prezentirao je tu ustanovu, a koja je plod zajedničkog rada Caritasa, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Dr. Marina Bera u ime Federalnog ministarstva zdravstva nazočne je upoznala sa stanjem palijativne skrbi u Federaciji BiH. Uslijedio je okrugli stol na kojemu se opetovano moglo čuti kako BiH uvelike zaostaje za Hrvatskom, a posebice ostalim zemljama iz Europske unije kada je riječ o pristupu osobama suočenima s neizlječivim bolestima. Zaključak dana je da jednodnevni studijski dan nije dovoljan kako bi se u potpunosti mogli dotaknuti sva područja u svezi s tom temom.

Studijski dani završeni su prezentacijom Caritasova doma za stare i iznemogle s hospicijem Betanija u Čapljini. Moderatorica oba dana bila je ravnateljica Caritasova duhovno-obrazovnog centra Emaus Tanja Raič-Tarčuki, priopćeno je iz Caritasa.

KT / Bljesak.info