Caritas Mostar obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva


Caritas Mostar ove je godine obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, 17. listopada, na terenu sa svojim najpotrebnijim korisnicima koji žive na području grada.

"Nismo mogli ostati hladna srca i ne obilježiti ovaj dan upravo s onima koji su u najvećoj potrebi, kojima je Caritas jedini izvor hrane i jedina topla upućena riječ. Neizmjerna zahvalnost korisnika na onom malom daru koji donesemo, na našoj nesebičnoj ljubavi motiv je koji nas pokreće, da i dalje pomažemo i djelujemo, da živimo ljubav. Današnji dan iskoristili smo za dostavljanje Caritasove vrećice na kućnu adresu. Upravo ta vrećica, u kojoj su se nalazili simbolični darovi (kolači, kava, čaj, voće, keks, bomboni… ) pomogli su onima koji su u najtežoj situaciji kako bi se osjećali vrijednima i bitnima", poručili su iz Caritasa Mostar.

Nažalost, sve je veći broj onih koji su zaboravljeni i žive u oskudnim životnim uvjetima. Caritas Mostar kroz djelovanje svoje patronažne skrbi pomaže više od 110 korisnika, na području od Konjica do Ravnog te od Stoca do Širokog Brijega, javlja caritas-mostar.ba.

Iz Caritasa se nadaju da će se uskoro steći uvjeti za daljnje proširenje djelovanja.

Posjet, pomoć u hrani, medicinska usluga, topla ljudska riječ i osjećaj da nisu zaboravljeni svakodnevne su usluge koje patronažna skrb pruža. U sklopu te skrbi pokrenuta je i akcija Jelo na kotačima, kroz koju se najpotrebnijima svakodnevno na kućnu adresu donose gotov skuhani obrok.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti prvi se put obilježio prosvjedom u Parizu 17. listopada 1987. Od 1992. kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se 17. listopada promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, taj se dan obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ž.I., KT