Caritasova praonica rublja za migrante


Od početka 2018. Više od 20 000 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu. Caritas Bosne i Hercegovine pomaže migrantima na razne načine.

Od ovog broja trenutačno boravi, prema procjenama UNHCR-a i IOM-a oko 5 000 migranata, uglavnom smještenih u prihvatne centre u Salakovcu, Delijašu, Hadžićima, Doboju jug, Velikoj Kladuši (Miral), Cazinu (hotel Sedra), Sarajevu i Bihaću (studentski dom i bivša tvornica BIRA).

Iz Caritasa Bosne i Hercegovine ističu kako Caritas Mostar pomaže centru Salakovac kroz hranu, higijenu i medicinske potrepštine za djecu. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije radi u kampu Ušivak u Hadžićima podrškom s 500 kg hrane i higijenom, Caritas BiH svaki mjesec pomaže Delijaš azilantski centar s oko 300 kg svježih namirnica, i opskrbio je 321 osobu sa zimskom obućom, uglavnom djecu u Delijašu, Salakovcu, Cazinu i jednim manjim dijelom u BIRA centru.

„Naš tim iz Caritasa Banja Luke vrijedno radi u praonici rublja u BIRA kampu. Praonica je otvorena za korisnike od početka prosinca 2018. godine i do sada su uspjeli oprati 8 400 kilograma rublja za 2 925 migranata. BIRA je najmnogobrojniji kamp, s 2 000 migranata u BiH, kojeg vodi IOM (Međunarodna organizacija za migracije) zajedno s UNHCR-om i drugim međunarodnim i domaćim organizacijama i agencijama. Uz pomoć donatora iz mreže Caritasa (Caritas Italije, Španjolske, Austrije, Belgije, Švicarske i CRS) uspjeli smo doprinijeti boljem životu migranata u centrima Salakovac i Delijaš kroz opskrbu osnovnim potrepštinama hranom, higijenom, medicinskim uređajima, ali i uređajima koji će popraviti higijenske uvjete kao što su perilice rublja, bojlere, frižidere i električne šporete“, istaknuli su iz Caritasa BiH.

Ova podrška je, dodali su, hvale vrijedna ali nije dostatna. „Prije dva dana, 4. veljače, posjetili smo našu praonicu rublja i razgovarali s timom. Prije svega su zahvalni na pruženoj mogućnosti zaposlenja jer osobe iznad 45 godina starosti vrlo teško ili nikako mogu dobiti posao. Za dvije žene koje rade u praonici ovo je prilika koju su objeručke prihvatile i svojim radom to svakodnevno pokazuju. Onda je tu empatija prema ljudima koji žive u kampu, i jedva da imaju osnovne životne potrebe osigurane. One su otvorene za sve ljude tamo, ne samo za pranje rublja već i kao moralna podrška“,izvijestili su iz Caritasa.

U Caritasovu praonicu često dolaze djeca. „Jedna djevojčica koja već dugi niz godina putuje s roditeljima i bratom Balkanskom rutom našim ženama prevodi ako je potrebno. Voli doći kod našeg osoblja koje uvijek ima vremena i u najvećoj gužvi s njima porazgovarati, nasmijati se i s njima plakati. Migranti koji dobiju oprano i osušeno rublje koje miriše na čisto, jednostavno nemaju riječi zahvale, jer u svakoj njegovoj ili njezinoj gesti i pogledu je jasno koliko im znači ovakva vrsta pomoći i koliko su zahvalni. Svaki i najmanji doprinos je važan, kako bi naša praonica nastavila s radom, a naš cilj je nastaviti s ovom podrškom, molimo sve one koji žele dati podršku našem radu, da to učine preko računa za ovu namjenu“, poručili su iz Caritasa.

Svi zainteresirani, dodali su iz Caritasa BiH, svoj doprinos mogu uplatiti na račun:

Caritas Bosne i Hercegovine/ UniCredit banka

Broj računa za uplate u KM: 338 690 221 206 2902

Broj računa za uplate u EUR valuti

IBAN: BA39 338 690 481 206 3318

SWIFT CODE: UNCRBA 22

KT / Caritas.ba