Vogošća

Četvorica bogoslova postavljena u službu lektorata


U službu lektorata (čitača) 8. veljače postavljena su četvorica bogoslova Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći.

Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je u župnoj crkvi Sv. Majke Terezije u Vogošći predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u suslavlju s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i koncelebraciji 10-ak prezbitera te u nazočnosti okupljenih vjernika, u službu lektorata (čitača) 8.veljače postavljena su četvorica bogoslova Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater: Štefan Marković (Zagreb), Dino Mustafi (Zadar), Jesus Antonio Gazquez Hernadez (Murcia, Španjolska) i Juan IgnacioArellano (Los Angeles, SAD).

U koncelebraciji su sudjelovali rektor i vicerektor Sjemeništa Redemptoris Mater dr. don Michele Capasso i vlč. Jošt Mezeg, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Josip Knežević, mons. dr. Pavo Jurišić, kardinalov tajnik vlč. Anto Zubak, župnik u Bos. Brodu vlč. Željko Vlajić, župnik u Kolibama vlč. Antonio Čutura, župni vikar u Žepču vlč. David Trujillo i vlč. Alberto Zornada, župnik u Vogošći.

Don Michele Capassoje na početku euharistijskog slavlja pozdravio sve okupljene, osobito kardinala Puljića i mons. Pezzuta. Istaknuo je da je bogoslovima kazao kako je velika milost da su tog dana među njima dva biskupa, dva nasljednika apostola. Dodao je da je služba lektorata drugi korak bogoslova prema ređenju te je izrazio nadu da će svi okupljeni na tom slavlju biti u intimnosti i radosti s Kristom.

Kardinal Puljić se u svojoj homiliji osvrnuo na proglašena misna čitanja te je posebno istaknuo da Kristovo djelo naviještanja i liječenja nastavljaju oni koje Bog zove. Osvrnuo se na značenje i snagu riječi koje ljudi izgovaraju te na važnost Božje Riječi u ljudskom životu. „Jedna misao kaže: 'Jezik nema kosti, ali je toliko jak da srce slomi'. Zato pazi što govoriš. Riječ ljudska bez ljubavi je ubitačna. Božja Riječ čisti ljudsku savjest i ljudsko srce. Ona je životvorna, ona daje život“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Naglasio je da je Bog onaj koji bira i poziva:„Zato Crkva na putu slanja onih koji će izbliza slijediti Isusa ima stupnjevitost. Prvo im daje povjerenje koje se zove kandidatura. Uključuje ga u jednu mjesnu Crkvu na putu prema oltaru, prema đakonatu i prezbiteratu... A na tom je putu i današnja podjela službe čitača“, rekao je kardinal Puljić.

Ukazao je na važnost koju ima proglašenje Božje Riječi u zboru vjernika kazavši da se jasno osjeti kada je čitanje rutinsko i mehaničko, a kada pak nadahnuto i iz uvjerenje: „I onda je uvjerljivo to što se naviješta.“

Kardinal Puljić je naveo kako Božja Riječ podučava čovjeka kako živjeti – pomaže čovjeku upoznati samog sebe i svoje srce da bi potom mogao svjedočiti i naviještati tu Riječ.

Ukazao je na opasnost rutine. „Nema u duhovnosti goreg neprijatelja od rutine kada čovjek otupi na Božju Riječ da mu ona više ništa ne govori. Mi često slušamo ušima, a Božja Riječ je djelotvorna ako je srcem čujemo. Ona ne uništava, već odgaja srce. Nije Isus slučajno rekao 'Učite se od mene jer sam blaga i ponizna srca'. Riječ Božja, ta utjelovljena Riječ, odgaja u blagosti, dobroti i plemenitosti. Odmah osjetimo što zrači iz nekog srca: dobrota ili zloća. Sijeva na oči. Istina, mi to koji put ne primjećujemo jer živimo rutinski. Međutim kada prvi put nekoga susretnemo već osjećamo što zrači iz njega. Ono što nosimo, to i zračimo. Zato je prevažno da čujemo srcem, kako bi zračili Božjom Riječju, da nas ta Riječ oplemeni. Tako ćemo naviještati Kraljevstvo Božje koje je u nama, među nama“, poručio je kardinal Puljić.

„Zato je ovim mladićima, od kojih su neki došli iz daleka svijeta da ovdje puste korijene, barem privremeno, u ovoj dragoj nam zemlji Bosni i Hercegovini koja proživljava povijesnu kušnju, važna današnja služba. Da se u toj kušnji sačuvaveza s Bogom, da nam ne ukradu nadu i pouzdanje, da upravo u ovoj zemlji znamo uvijek zračiti nadom i svjetlošću vjere. To je snaga. Nema ništa jače od toga. Dragi mladići koji ćete primiti službu lektorata želim da vas Riječ Božja zahvati, prožme, da zračite tom Riječju, da vas ona odgaja u hodu prema oltaru, da se budete spremni darivati za spasenje ljudi“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup.

Potom je uslijedio obred podjele službi u kojemu su kandidati iz ruku kardinala Puljića primili Sveto pismo. Nakon euharistijskog slavlja susret je nastavljen uz večeru i druženje tijekom kojeg su bogoslovi izveli nekoliko pjesama na jezicima zemalja iz kojih dolaze.

B. Vrbić