Sarajevo

Crkva Sv. Luke Evanđelista do Božića u punom sjaju


Postavljanje fasade na crkvi Sv. Luke Evanđelista počelo je 14. rujna na blagdan Uzvišenje Svetoga Križa, a radovi će, ukoliko dozvole vremenske prilike, biti dovršeni do najradosnijega kršćanskog blagdana.

 

Vrlo je zanimljiva priča kako je zapravo došlo do ovoga projekta koji će, kada bude realiziran, biti od velikog značaja za vjernike sarajevske novogradske župe Sv. Luke Evanđelista, ali i za samu vizuru naselja Alipašino polje. Naime, Mesud Hrbat je odlazeći svakodnevno na posao prolazio pored ove župne crkve i na neki način mu je zasmetalo to što godinama nema fasade.

„I tako je, skupa s sinom, jednoga dana gospodin Hrbat pokucao na vrata župne kuće i ponudio donirati sredstva za fasadu. Tom mi je prigodom kazao kako se još kao dijete zavjetovao kako će, čim bude u prigodi, pomoći Islamskoj zajednici, Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi“, pripovijeda nam župnik vlč. Željko Vlajić.

Tako je i bilo; Svoj je zavjet gospodin Hrbat počeo ostvarivati izgradnjom džamije u Rečici, u tijeku je obnova enterijera sarajevske Stare pravoslavne crkve i, evo, do Božića će, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, zahvaljujući njegovoj dobroti i novogradska župna crkva zasjati punim sjajem.

Gospodin Hrbat je inače vlasnik glasovitog Pennya, ali se na ovo dobročinstvo odlučio osobno. Štoviše, prvotno je kanio za novogradsku crkvu izdvojiti 100 000 maraka, a onda je, svjedoči nam župnik Vlajić, odlučio pokriti sve troškove. Dakle, i materijal i izvođače.  Riječju, sve! Procjenjuje se kako je riječ o donaciji od oko 200 000 maraka. Radove, po izboru investitora, izvodi renomirano Društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge Sela, što je garancija da bi ove godine Božić u novogradskoj župi mogao biti naročito radostan.

Izgradnja crkve Sv. Luke Evanđelista u sarajevskom naselju Alipašino Polje započela je 1998, ali se u to vrijeme radilo samo na kripti budući da nije bilo dozvole za gradnju. Ova je župa konačno dobila dozvolu 2007. te je tako, nakon 1936. i početka izgradnje crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru, bila prva crkva koja je izgrađena u Sarajevu s dozvolom.

Sarajevska župa Sv. Luke Evanđeliste jedina je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima ovoga svetca. Utemeljena je neposredno nakon posljednjega rata, 29. travnja 1996. i danas ima oko 1 500 vjernika.

J.Vr.,KT