Sarajevo

Đakoni u obilasku institucija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji


Polaznici zajedničke Đakonske pastoralne godine u BiH, sa svojim voditeljima mons. Pavom Jurišićem i fra Mirom Relotom, 14. i 15. svibnja nastavili su obilazak crkvenih institucija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U utorak, 14. svibnja, dan su započeli svetom misom u oratoriju Sv. Nikole Tavelića u Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene na Kovačićima, gdje je misu predvodio provincijal fra Zdravko Dadić.

Nakon obilaska ustanova u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, pohodili su Caritasov dom u Lugu u župi Gromiljak, gdje odnedavno boravi i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Tu su obišli ustanovu te ih je primio ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mirko Šimić. Nakon predstavljanja institucije đakoni su se zadržali s kardinalom u ugodnom razgovori i na ručku.

Iz Gromiljaka su se zaputili u Brestovsko gdje su vrijeme proveli s klarisama u molitvi i razgovoru.

Potom su obišli i karmelićanke na Stupu te su ondje zajedno izmolili Večernju, a sestre su im priredile večeru.

U srijedu 15. svibnja sudjelovali su na svetoj misi u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Osvrćući se na evanđelje dana, u kojemu Isus šalje svoje učenike biti u svijetu ali ne biti od svijeta, u uvodnom nagovoru nadbiskup je pozvao okupljene đakone da, kao današnji učenici koje Isus šalje, uistinu žive u skladu s Isusovim naukom, a ne prema pravilima „od svijeta“ te da u svom budućem svećeničkom životu i djelovanju budu autentični svjedoci Evanđelja i njegovi navjestitelji.

Uputili su se zatim prema samostanu Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskoga u središtu Sarajeva gdje su sa sestrama razgovarali o njihovoj karizmi.

Potom su produžili do obližnjeg Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije pri kojemu djeluju Katolički tjednik i portal Nedjelja.ba, gdje ih je primio glavni urednik mr. vlč. Josip Vajdner koji im je u kratkim crtama predstavio stoljetnu povijest ovog glasila, ali i progovorio o aktualnoj situaciji i budućnosti crkvenih medija u BiH.

Nakon fotografiranja nastavili su obilazak posjetom provincijalatima Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije i Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije te sjedištu Biskupske konferencije BiH i Katoličkom školskom centru Sv. Josip.

Za četvrtak 16. svibnja u planu je posjet crkvenim ustanovama u Banjoj Luci.

J.P., KT