Travnik

Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik


Dvodnevnim prigodnim programom proslavljen je Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku.

Proslava je započela 7. svibnja svečanom akademijom razredne nastave, a nastavljena 8. svibnja zahvalnim misnim slavljem u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage koje je predvodio nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju ravnatelja KŠC-a i rektora Nadbiskupskog sjemeništa preč. Željka Marića, i još šest svećenika.

Uz učenike i djelatnike KŠC-a misi su nazočili i mnogi gosti, a riječi pozdrava i dobrodošlice na početku je izrekao ravnatelj Marić.

Poslije svete mise uslijedila je prigodna akademija. Da su obje škole ovog Centra, zbog svog načina rada i izuzetnih postignuća u svojim djelovanjima, uspješne škole Sustava katoličkih škola za Europu prije samog početka programa, potvrdila je prezentacija koju su uredili Igor Matanović i Žana Topalović Tomić, a kasnije i cijeli program.

Nakon što je Mješoviti zbor KŠC-a predvođen Vlatkom Čabro intonirao himnu Sustava katoličkih škola za Europu, nastupili su učenici razredne nastave s recitacijom Što ćemo postati, pod vodstvom Ivone Alagić, Ritmička sekcija razredne nastave, koju vodi Dijana Krišto, izvela je svoju točku uz pjesmu Kad bi svi ljudi na svijetu.

Kako ova ustanova nosi ime po sl. Božjem Petru Barbariću koji je simbol Božje ljubavi, o njemu su promišljali učenici osnovnih škola kroz likovno-literarni natječaj Stazama Petra Barbarića u organizaciji Osnovne škole KŠC. Najuspješnijim učenicima za prvonagrađene radove uručene su prigodne nagrade: Doris Martinović, Anamariji Štefner i Anamariji Domić.

Svojim glazbenim i glumačkim talentom predstavili su se učenici Dramske sekcije OŠ igrokazom Pazi, jezik je najjače oružje, pod vodstvom Dragane Brnada; Ženski sastav mješovitog zbora Centra sa pjesmom Zaštiti me majko te Dramska sekcija Gimnazije, voditeljice Ivone Rajković, s igrokazom Egoist.

Travnički KŠC ne bi mogao odgojiti i odgajati generacije uspješnih učenika da ih ne vode požrtvovani i vrijedni učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice te sama uprava Centra. Direktor Osnovne škole Anto Rajić i direktorica Gimnazije Ivana Ćurčić uručili su priznanja najistaknutijim djelatnicima i učenicima u ovoj školskoj godini: Blaženki Matišić, profesorici biologije; Toniju Poljaku, profesoru povijesti; Aniti Martinović, profesorici razredne nastave te Kristini Vidak, profesorici likovne kulture. Posebno je predstavljena i najistaknutija učenica u ovoj školskoj godini u Gimnaziji Ana Eldić za izniman doprinos u radu škole, izvannastavnim aktivnostima i promociji škole te Katarina Lovrić dobitnica godišnje nagrade Lukić-Dlouhi za 2017./2018. na razini Sustava katoličkih škola za Europu.

Nazočnim se prigodnim govorom o važnosti ljubavi i nadilaženju egoizma obratio i kardinal Puljić.

Na hodniku do aule postavljena je prva samostalna izložba likovnih radova Doris Martinović, učenice koja je svoj talent i vrijedan rad uložila u promociju Osnovne škole.

Na kraju programa puštena je pjesma nadahnuta likom i djelom sluge Božjeg Petra Barbarića Naša zvijezda. Važno je napomenuti kako su tekst pjesme napisali s. Bernardica Crnogorac, milosrdnica iz Hercegovine, poznati travnički književnik Rusmir Agačević te ravnatelj Centra Željko Marić, a aranžman je djelo Ranka Bobana koji je ujedno i otpjevao ovu pjesmu.

Cijeli program vodili su učenici Gimnazije Valentina Marjanović i Hrvoje Ledić, uz podršku koordinatorica Marine Heraković i Vanje Stipić Maslić.

Ivana Zekić/ KT