Banja Luka

Dan mladih Banjolučke biskupije


U samostanu otaca trapista Marija Zvijezda u Banjoj Luci održan je 5. svibnja Susret mladih Banjolučke biskupije.

Pod geslom Pozvani na ljubav 200-tinjak mladih predvođeni svojim svećenicima, pristigli su iz župa: Uznesenja BDM – Jajce, Sv. Josip – Drvar, Sv. Ilija – Bosansko Grahovo, Rođenja BDM – Ljubunčić, Sv. Josip – Lištani, Sv. Mihaela arkanđela – Odžak-Ćaić, Svi Sveti – Livno, Uznesenja BDM – Vidoši te župa Sv. Leopolda Bogdana Mandića – Ljubija. Također, ove godine, prvi put na Danu mladih pridružili su se i sjemeništarci iz Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku, koji su predvođeni prefektom vlč. Predragom Ivandićem pjevali na misi.

U prvom dijelu programa mlade su podijeljene po grupama animirali animatori iz Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu, koji su došli na poziv vlč. Borisa Ljevaka, povjerenika za mlade Banjolučke biskupije. Tema radionica na kojima su svi mladi sudjelovali predvođeni animatorima bila je i tema ovogodišnjeg susreta za mlade Pozvani na ljubav.

Nakon završenih radionica uslijedio je zajednički ručak, a zatim pokorničko bogoslužje i prigoda za svetu ispovijed. Prije središnjeg dijela susreta, svete euharistije, dvojica sjemeništaraca su pred mladima posvjedočila svoju vjeru i progovorila o svome zvanju. Nakon toga slavljena je misa koju je u koncelebraciji s 12 svećenika predslavio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

U svojoj propovijedi je istaknuo misao vodilju Blaženoga Ivana Merza. Vođen geslom susreta, biskup Semren je rekao kako Bog čovjeka neprestano obasiplje svojom ljubavlju te objasnio da prava ljubav ne poznaje ograničenja. "Ljubav znači prihvatiti drugoga i drukčijega te svoju ljubav prema Bogu pokazati tako što čuvamo i živimo njegove zapovijedi", istaknuo je biskup.

Spomenimo i to da su na svetoj misi, sudjelovali i biciklisti međunarodne biciklijade Marija Zvijezda, koji su već peti puta za redom pohodili središte biskupije i ove godine izrazili želju da zajedno s mladima slave svetu misu.

KT / TABB