Vareš

Dan otvorenih vrata u „Maloj školi“ u Varešu


U "Maloj školi" u Varešu, koju vode školske sestre franjevke, 22. travnja upriličena je svečanost u povodu 10. godišnjice rada ove ustanove - Dan otvorenih vrata, koji je omogućio svima koji su željeli da se upoznaju s radom ove ustanove i prošeću kroz zgradu.

Foto: Radio Bobovac

Foto: Radio Bobovac

Svečanost je započela kratkim obraćanjem voditeljice ove ustanove s. Snježane Pavić. Uz pozdravne riječi i riječi dobrodošlice upoznala je nazočne s radom Male škole. „Želim vas sve iskreno pozdraviti jer je za nas ovo posebna prigoda. Kada sam polagala doživotne zavjete imala sam misao vodilju iz Psalma koja glasi: Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj, i on će sve voditi. Kada smo prije 10 godina krenuli ovdje u Maloj školi kao zajednica imale smo mali milijun pitanja, strahova, strepnji... Ali na kraju smo shvatile, vrlo brzo, da se ne trebamo prepuštati pitanjima, nego svoje putove trebamo prepustiti Gospodinu, a on nas je vodio kroz svih ovih deset godina. Kroz ovu ustanovu u deset godina prošlo je 31 dijete od čega je njih troje završilo boravak ovdje i nastavili su školovanje u drugim srednjim ili visokoškolskim ustanovama. Svima veliko hvala na podršci i pomoći kroz sve ove godine“, rekla je u uvodnom dijelu s. Snježana.

Tijekom priredbe obratile su se bivše učenice Male Škole Matea Lovrić i Ivana Ivković te iskazale zahvalnost i svoja životna razmišljanja koja su ih izvela na pravi put uz pomoć časnih sestara u ovoj školi. Uz glazbu i ples okupljeni su se zabavili i igrokazom, a dječji zbor uz vodstvo s. Ružice Marijić otpjevao je nekoliko pjesama.

O radu s djecom nešto više kazala je Sanja Franjić koja ovdje radi već pet godina. Kako javlja Radio Bobovac, nakon završetka priredbe, gosti su imali prigodu prošetati kroz cijelu zgradu i vidjeti u kakvim uvjetima žive djeca u ovoj ustanovi.

Spomenimo kako je ustanova Mala škola prihvatna zajednica za djecu s teškim osobnim i obiteljskim situacijama. Primarni cilj je prihvatiti dijete takvo kakvo jest čineći sve što je moguće kako bi se osjećalo kao u vlastitom domu te ga putem individualnog odgojnog programa postupno voditi do njegove potpune samostalnosti.

KT