Dan sjećanja na 1529 ramskih žrtava


Na Dan sjećanja na ramske žrtve, 14. listopada, uz suslavlje osam svećenika, u župnoj crkvi u Rami-Šćitu sv. misu predvodio je vlč. Milan Ivančević, ravnatelj u KŠC-u «Don Bosco» u Žepču.

Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine…To se posebno odnosi na početak listopada 1942., kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji Alfa u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.
Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529.

Kako piše rama-prozor.info bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!