Dan sjećanja na žrtve u Bosanskoj Posavini


Dan sjećanja na žrtve u Bosanskoj Posavini bio je ove godine u petak 6. listopada u znaku obilježavanja 25. obljetnice pada Bosanskog Broda i većeg dijela Bosanske Posavine.

U organizaciji Udruga dragovoljaca i veterana 101. BB brigade Slavonski Brod i Koordinacija udruga dragovoljaca Domovinskog rata Brodsko-posavske županije prvi dio programa započeo je u jutarnjim satima u Bosanskoj Posavini pohodom mjesnim grobljima u Bosanskom Brodu i okolnim selima.

Slijedilo je potom misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Kolibama, koje je predvodio župnik vlč. Antonio Čutura uz koncelebraciju desetak svećenika.

Dan 6. listopada 1992. kada je pao Bosanski Brod i veći dio Bosanske Posavine doveo je do egzodusa hrvatskog i bošnjačkog naroda toga kraja.

Potvrdio je to u svojoj homiliji i župnik Čutura. Zapitavši se što čovjeka poput magneta privlači u crkve i na groblja, ustvrdio je da je to vjera u Kristovo uskrsnuće, nada u sopstveno uskrsnuće te ljubav prema Bogu i čovjeku. Zaključio je da ljude vjera, nada i ljubav ujedinjuje kako bi poput prvih kršćana živjeli kao jedno srce i jedna duša za svoje najmilije.

 

Na kraju mise predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade u kojoj je poginulo 426 pripadnika i 1417 ranjeno u borbenim djelovanjima Ivo Đogaš naglasio je kako se svake godine 6. listopada prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova koji su u obrani rodne grude bili spremni na najveću žrtvu.

Drugi dio programa nastavljen je u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulih i nestalih branitelja. Potresna su bila izlaganja na okruglom stolu u Gradskoj knjižnici na temu Sjećanje na žrtve u Bosanskoj Posavini. Svjesni kako je molitva najveća zahvala Gospodinu za svoje poginule suborce i u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva služena je toga dana u popodnevnim satima misa za sve poginule, koju je predvodio gvardijan fra Klaudio Milohanović.
U programu Dana sjećanja sudjelovali su brojni branitelji, rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te visoki dužnosnici Republike Srpske na čelu s Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom RS i Davorom Čordašem, ministrom za izbjegla i raseljena lice te Hrvatske na čelu s ministrom branitelja Tomislavom Medvedom. Oni su u predvečerje Dana sjećanja duž gradskog šetališta uz rijeku Savu položili 500 lampiona u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu u Bosanskoj Posavini, a bilo ih je 2000 poginulih, i 5000 ranjenih.

Podatak da je u tom dijelu Bosanske Posavine prije rata živjelo 50 000 Hrvata katolika, a do danas ih se vratilo tek 1 000, uglavnom starijih i nemoćnih, dovoljno govori koliko je taj kraj još uvijek pust i izranjen.

B. Lukačević/ KT