Svilaj

Dani Jure Radmana


Manifestacija „Dani Jure Radmana“ u spomen na mladića koji je u vrijeme komunističkog režima 1946. nevin strijeljan u 22. godini života, održana je drugu godinu za redom, 7. i 8. srpnja, u njegovoj rodnoj župi Imena Marijina u Svilaju.

Program, koji je moderirao fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu, započeo je u subotu, 7. srpnja u Mjesnom domu u Donjem Svilaju tribinom i predstavljanjem knjige o Juri Radmanu.

Predavanje na temu Hrvatska protukomunistička gerila u jugoslavenskom dvorištu, održao je dr. Domagoj Tomas, profesor na osječkom sveučilištu Josip Juraj Strossmayer. Kako je Juro Radman, bivši sjemeništarac franjevačke provincije Bosne Srebrene, kao i mnogi svećenici iz Bosne i Hercegovine, nevino je bio optužen da je pripadnik pokreta Križari. Dr. Tomas, kao povjesničar i istraživač naših ratnih i poratnih tema i događanja, u svom je izlaganju  pojasnio tko su zapravo bili tzv. Križari ili „šumnjaci“, te kako su ih komunisti, koji su prije toga i sami došli iz šume, zvali i zbog njih progonili i istrebljivali sve svoje nesimpatizere i oponente.

U izlaganju naslovljenom Na sudu i u zatvoru zbog križara – franjevci Bosne Srebrene suđeni i osuđivani zbog suradnje s tzv. Križarima, fra Marijan Karaula, autor mnogih tekstova o stradanjima bosanskih franjevaca u II. svjetskom ratu i poraću na osnovu svoje knjige Iskušenja Bosne Srebrene – Stradanja bosanskih franjevaca 1944. – 1985.,  govorio je o bosanskim franjevcima koji su poput Radmana, osuđivani ili strijeljani ili određeno vrijeme robijali u zatvoru zbog stvarne ili navodne suradnje s Križarima.

Knjigu Juro Radman simbol stradanja i ponosa, u kojoj su autori, fra Marijan Karaula i fra Mirko Filipović prikupili i objavili sve ono što je prošle godina na prvim Danima Jure Radmana bilo rečeno, dodavši i nove tekstove o Križarima i svećenicima koji su bili optuženi u svezi s njima, predstavio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

On je naglasio kako je hvale vrijedna nakana autora da tom knjigom ožive uspomenu na mladića Radmana, koji je svoju žrtvu i smrt prihvatio na veličanstven i neobično snažan način, u kršćanskoj vjeri, hrvatskoj savjesti, ljubavi prema domovini, svom rodnom kraju, obitelji, napose majci.

Podsjetivši na Isusove riječi kako samo istina može osloboditi, biskup Vukšić ustvrdio je kako je osnovna misao i nakana zbog koje su se okupili i osnovni razlog proučavanja slučaja Jure Radmana, istina o njegovu stradanju koju žele kazati, ali na kršćanski način. „Onako kako je pisao, govorio i radio Juro Radman, što iščitavamo iz njegova posljednjeg pisma majci Mariji, koje zaslužuje posebnu psihološku, duhovnu, teološku, domoljubnu, obiteljsku i zavičajnu analizu. Stoga bih volio da dogodine ovdje bude predstavljena jedna takva studija, jer bi ona mogla poslužiti kao temelj za možebitno otvaranje službenog postupka za proglašenje blaženim Jure Radmana“, kazao je vojni biskup. 

Svoju zahvalu predavačima za njihov trud i napor koji su uložili pripremajući svoja predavanja kojima su sudionike susreta ispunili novim spoznajama te dostojanstvenom sućuti s progonjenima zbog pravednosti, uputio je na kraju domaći župnik fra Mladen Jozić. Iskazao je i svoju želju da Dani Jure Radmana postanu tradicija kako bi taj mladi mučenik trajno živio u sjećanjima svojih sumještana kao autentični simbol teškog stradanja ljudi tog posavskog kraja i župe u ono mučno vrijeme nakon Drugog svjetskog rata. Stoga je sljedeću komemoraciju najavio za 7. srpnja 2019. u trećem dijelu te župe u Vrbovcu.

Program je glazbenim djelima poznatih svjetskih skladatelja popratio pijanist, mo. Bartolomej Stanković, a župljani su svojim gostima priredili okrjepu te je ugodno druženje nastavljeno i nakon tribine.

Kako je u svom oproštajnom pismu majci na času smrti mladić Radman napisao da zamoli svećenika da za njega služi misu, u nedjelju, 8. srpnja, misu zadušnicu za njega, kao i za njegova brata Antu, koji je dan ranije pokopan u Vukovaru, u župnoj crkvi Imena Marijina uz domaćeg župnika i još četiri svećenika predvodio je biskup Vukšić.

Uz mnogobrojne župljane na misi kao i na tribini uz rodbinu pok. Jure nazočili su i ministri u vladi Županije Posavske: Nada Ćular, Ana Andrić, Drago Kopić te predsjednik Mjesne zajednice  Donji Svilaj Anto Kopačević.

U svojoj homiliji biskup je promišljao kako su voljom Božjom svi pozvani na svetost. Govoreći o kriteriju po kojem se mučenici razlikuju od ostalih svetaca, naglasio je kako je to upravo snaga iskazane ljubavi unutar koje nema veće od davanja vlastitog života radi Božje slave ili dobra drugoga.

„Crkva i kršćani u našim krajevima često su bili progonjeni, ali su obilovali svjedocima vjere. Jedan od njih je nedvojbeno bio i Jure Radman iz Svilaja. Upravo to njegovo svjedočanstvo vjere razlog je što smo se danas okupili na molitvu, da zahvalimo Bogu za milost vjernosti i hrabrosti, kojima ga je obdario. Istodobro molimo također da Gospodin živu Crkvu osposobi za još veću otvorenost prema mogućim svecima i mučenicima iz naših župa i biskupija. Potrebni su nam kao primjeri, koji ohrabruju, i nadahnuće, koje i u najtežim okolnostima uvjerava, da je nasljedovanje Isusova primjera moguće“, poručio je, između ostalog, mons. Tomo.

Dirljva je bila i pjesma koju je za tu prigodu napisala i na misi pročitala autorica, župljanka Jelena Svrzlić Ćorić, naslovivši je Život za vjeru i Boga.
Misno slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor zajedno sa zborom mladih iz Potočana.

KT/ Brankica Lukačević