Gornja Močila

Dani Sv. Ante Padovanskog


Dani Sv. Ante Padovanskog i ove godine svečano su proslavljeni u župi posvećenoj ovomu svecu u Gornjim Močilima – Sijekovcu, od 9. do 13. lipnja te su svakoga dana slavljenje svete mise.

Program je započeo u subotu 9. lipnja, kada je uz sv. misu, predstavljena knjiga prof. Joze Jelinića Gornja Močila kod Bosanskog Broda, drugo izdanje, koje je pjesmom popratio glazbenik Luka Balvan iz Zagreba. Knjiga donosi događanja u župi Gornja Močila i okolnim naseljima, popraćena izvornim bosanskim pjesmama, koje na svoj način pričaju o povijesnim događajima i želji za ponovnim življenjem na tim prostorima. Posebnost knjige je i to da autor u njoj donosi riječi i pojmove (izraze) kojima su u svakodnevnom životu nekada koristile osobe podrijetlom iz Gornjih Močila i okolnih naselja, a koje se i danas mogu čuti.

Knjiga je ilustrirana i znakovitim fotografijama o važnijim crkvenim i društvenim događanjima u župi, kao i arhivskim fotografijama koje govore o životu, tradiciji i običajima toga kraja.

U ponedjeljak, 11. lipnja otvorena je izložba slika, a 12. lipnja je održano tradicionalno, deseto po redu, zavjetno hodočašće od župe Sv. Antuna Padovanskog u Podivinju kod Slavonskog Broda do Gornjih Močila.

Uz domaćeg župnika vlč. Ivana Tolja sudjelovalo je 40-ak vjernika, među kojima dosta mladih, koji su unatoč visokim temperaturama više od četiri sata pješačili 13 kilometara. Putem su pjevali i molili zagovor Sv. Antuna da obnovi razrušeni kraj Bosanske Posavine u kojoj je prije zadnjega rata živjelo 48 481 Hrvata katolika, a danas ih se vratilo i stalno živi tek 1 000.  

Zvona s njihove nove crkve i pljesak župljana dočekao je vrijedne Posavljake, koji su po dolasku položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima župe. Molitvu za njihove duše i blagoslov hodočasnika predvodio je fra Ivan Marić, derventski dekan.

Potom su svi sudjelovali na misnom slavlje, koje je, kao i na sam spomendan Sv. Ante, s domaćim župnikom Toljem i okolnim svećenicima, predvodio vlč. Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo.

U svojoj homiliji vlč. Filipović vjernicima je posvjestio važnost biti u Božjoj blizini, potaknuo ih da mole zagovor Sv. Ante, da se i kada se izgube vrate Bogu, da se prisjećaju, vrate na trenutke kada su doživjeli snažnu Božju blizinu. „U Božjoj blizini naša vjera raste, nalazimo svoj pravi vjernički identitet, okrećemo leđa onom svjetovnom, koje nas zavodi, brka ljestvice vrijednosti u našim glavama i srcima. Naša je najveća zadaća da imamo živu vjeru u živoga Boga i takvu vjeru naviještamo našoj djeci. Ako u našim srcima nema te žive vjere, ako je ne živimo u svakodnevnom životu, ako svojim primjerom ne naviještamo živoga Krista budućim generacijama – jao nama“, poručio je, između ostalog, vlč. Filipović.

Uz Luku Balvana slavlje su pjevanjem animirali mladići iz zajednice Cenacolo, koji su za tu prigodu župi darovali Gospin kip.

Kao i poslije uočnice, tako i na sam spomendan Sv. Ante, poslije mise vjernici su druženje nastavili uz zajednički ručak i pjesmu.

KT/ B. Lukačević