Mostar

Darežljivost i solidarnost još uvijek su vidljivi kod katolika u BiH

Priopćenje s 86. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH


Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 21. i 22. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala je svoje 86. redovito zasjedanje.

Kako piše KTA, predsjedao je nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a osim članova Biskupske konferencije BiH, od kojih se jedan ispričao, sudjelovali su: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup koadjutor; delegat Talijanske biskupske konferencije mons. Piero Coccia, nadbiskup metropolit Pesara u miru; i mons. Milan Stipić, vladika križevački, koji ima svoju pastvu i u Bosni Hercegovini.

Zahvalnost za solidarnost s Crkvom u BiH

Nakon pozdravnih riječi delegata Hrvatske i Talijanske BK-a, članovi BK BiH zamolili su da svim biskupima i svim dobročiniteljima iz njihovih zemalja prenesu srdačnu zahvalu za solidarnost s Crkvom i svim ljudima u Bosni i Hercegovini kao i za molitve i drugu pomoć iz toga dijela Crkve Kristove.

Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, koji je prvi put sudjelovao na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, osvrnuo se na desetu obljetnicu službe pape Franje i pozvao biskupe da nastave poticati članove svojih biskupijskih zajednica na molitvu za blagoslovljeno djelovanje Svetoga Oca. Progovorio je i o važnosti sinodalnog procesa u Crkvi i o svojim bitnijim susretima, a posebno o razgovoru s predstavnicima vlasti u BiH. Biskupi su zamolili nuncija da papi Franji prenese njihovu zahvalnost i obećanje da će ga i ubuduće pratiti svojim molitvama.

Izviješća, poticaj mladima i teme susreta

Saslušavši izvješće o sudjelovanju delegata BK BiH na kontinentalnoj fazi Sinode o sinodalnosti, u Pragu od 5. do 12. veljače, biskupi su izabrali pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, OFM za svoga delegata na Općoj skupštini Biskupske sinode koja će se održati u mjesecu listopadu 2023. u Rimu.

Također, razmotrili su Prijedlog Pravilnika o radu i ustroju Povjerenstva BK BiH za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te dali potrebne smjernice za njegovu doradu.

Predsjednici svih Vijeća i Komisija Biskupske konferencije BiH dali svu svoja pisana izvješća o radu u 2022. godini: Komisije za nauk vjere i Komisije Justitia et Pax, Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja, Vijeća za kler, Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju, Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama, Vijeća za laike, Vijeća za sjemeništa, Vijeća za obitelj, Vijeća za liturgiju, Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela te Tajništva i Katoličke tiskovne agencije.

Kao reakciju na izvješće o radu Odbora za mlade pri Vijeću za laike BK BiH, biskupi i ovom prigodom potiču mlade, koji žele i mogu, da se do 15. travnja ove godine prijave svome župniku i biskupijskom povjereniku za mlade za sudjelovanje na Svjetskom susretu mladih početkom kolovoza 2023. u Lisabonu (Portugal) gdje je predviđen i susret sa Svetim Ocem.

Biskupi su dogovorili teme za svoje predstojeće susrete: XVIII. susret s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH u Sarajevu, 26. travnja; XIV. susret s franjevačkim provincijalima u BiH također u Sarajevu, 26. travnja; X. Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini u Travniku, 27. travnja; te III. susret s profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta i poglavarima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, 5. srpnja.

Biskupi su dali smjernice za proslavu VI. Obiteljskog dana u BiH na Kupresu, 30. srpnja s misom uočnicom i euharistijskim klanjanjem te svečanim misnim slavljem na sam dan kada su na osobit način pozvani supružnici koji slave obljetnice svoga vjenčanja.

Darežljivost i solidarnost

Također, članovi BK BiH i dalje sa zabrinutošću prate teška ratna događanja u Ukrajini te i ovom prigodom pozivaju sve vjernike svojih biskupijskih zajednica na molitvu za prestanak ratnih stradanja. Raduje ih da su se mnogi pridružili misnom slavlju i molitvi, u okviru lanca korizmenih euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija, 27. veljače, kao i brojnim pozivima i poticajima Svetog Oca za prestanak rata i povratak mira u toj teško napaćenoj zemlji.

Biskupi i ovom prigodom zahvaljuju brojnim članovima svojih biskupijskih zajednica koji su svojom darežljivošću pokazali širinu svoga srca prema onima koji trpe posljedice katastrofalnog potresa koji je početkom veljače ove godine pogodio dijelove Turske i Sirije. Raduje ih da, unatoč trajnom smanjenju broja članova zbog odlaska posebno mladih ljudi izvan BiH, konkretna pomoć misijama i misionarima trajno raste te da je prati molitvena potpora onima koji su pošli u daleke i siromašne zemlje naviještati i svjedočiti Kristovu radosnu vijest spasenja. 

Članovi Biskupske konferencije i svi sudionici zasjedanja uputili su zajedničku čestitku Svetom Ocu prigodom desete obljetnice njegova sretnog služenja Crkvi Kristovoj te poželjeli da ga i ubuduće prati, po zagovoru svetog Petra apostola, blagoslov Božji kako bi nastavio svoju službu učvršćivanja svoje braće u vjeri (usp. Lk 22,32).

Uoči svoga zasjedanja biskupi su, na liturgijsku proslavu svetkovine Sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, 20. ožujka, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio nadbiskup Kutleša.

KT