Sarajevo

Deseta obljetnica smrti mons. Marka Josipovića


U srijedu 8. svibnja u katedrali Srca Isusova slavljena je misa za pokojnog mons. Marka Josipovića. Budući da se svakog osmog u mjesecu obilježava Stadlerov dan, priprava za misu bila je u duhu sluge Božjeg Josipa Stadlera.

Sveto misno slavlje za pokojnog vrhbosanskog svećenika dr. mons. Marka Josipovića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i člana Stolnog kaptola vrhbosanskog u Sarajevu, predvodio je mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola vrhbosanskog uz koncelebraciju svih članova Stolnog kaptola među kojima je bio i počasni kanonik iz njemačkog grada Aachena – mons. Heribert August, dugogodišnji prijatelj pokojnog Marka.

Koncelebrirali su i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu gdje je mons. Josipović obnašao dekansku službu, odgojitelji Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i drugi misnici.

Na početku prigodne homilije mons. Ante nazočne je podsjetio kako se te večeri slavi Stadlerov dan i moli se za njegovo proglašenje blaženim.

„Sa Stadlerovim danom danas se poklapa 10. godišnjica smrti pokojnog dr. mons. Marka Josipovića, svećenika, prijatelja, profesora, rektora Bogoslovije, dekana, kanonika, rektora sarajevske katedrale. Njegove kolege i prijatelji svetu Misu slave za njega. Hvala svima koji su osjetili potrebu i poticaj biti dionicima u ovoj misnoj žrtvi. Mi živi zahvaljujemo časnom pokojniku za duhovno, kulturno i znanstveno dobro koje je ostvario za zemaljskog života. Također zahvaljujemo za njegova ljudska djela učinjena Nadbiskupiji vrhbosanskoj, pojedincima, zajednicama“, kazao je propovjednik.

„Prije 10 godina, vraćajući se s jutarnje Mise iz katedrale, 8. svibnja (2009.) portir mi je na vratima Ordinarijata priopćio iznenađujuću i tužnu vijest o smrti kolege dr. mons. Marka. Marko je umro relativno mlad. Njegov život je bio dinamičan i ispunjen“, kazao je mons. Meštrović te podsjetio na nazive knjiga koje su izdane u čast pokojnog Marka.

„Unatoč profesorskim obvezama i dužnostima koje rektor katedrale ima prema katedrali, pokojni Marko je kao arhiđakon odlazio na župe plehanskog arhiđakonata, koji mu je bio kao kanoniku i arhiđakonu povjeren, te je po potrebi i odredbi obavljao kanonske vizitacije“, dodao je i podsjetio sve nazočne o zaslugama pokojnog Marka za unutarnju obnovu sarajevske prvostolnice.

U homiliji se propovjednik osvrnuo i na Stadlerovo koje se obilježava svakog osmog u mjesecu.

Obilježavanju 10. obljetnice smrti dr. mons. Marka Josipovića i Stadlerovu, sudjelovale su i brojne časne sestre, bogoslovi koji su animirali liturgijsko pjevanje, hodočasnici i Prijatelji Malog Isusa iz Slavonskog Broda na čelu sa s. Pavkom Dujmović i iz Voćina na čelu sa s. Terezom Dokić, te drugi vjernici.

Kao priprava misnom slavlju, prethodila je molitva Gospine Krunice uz razmišljanje o izboru, te misijskom putu i dolasku u Bosnu prvog vrhbosanskog nadbiskupa Stadlera, po odredbi Božje Providnosti.

Kolege svećenici zajedno s mons. Augustom poći će također 9. svibnja u Modriču, rodnu župu pokojnoga Marka te, zajedno s pokojnikovom rodbinom, pohoditi njegov grob u Gornjim Kladarima.

Mons. dr. Marko Josipović preminuo je 8. svibnja 2009. okrijepljen Otajstvima vjere, u 61. godini života i 36. godini svećeništva. Nakon što je slavljena sveta misa, 11. svibnja 2009. u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, posmrtni ostaci pokojnoga Marka ispraćeni su iz Sarajeva. Misa zadušnica i pokop bili su istoga dana na groblju u Gornjim Kladarima kod Modriče. Mons. dr. Marko, kanonik. rođen je 21. rujna 1948. od roditelja Filipa i Kate r. Šubarić u Gornjim Kladarima. Osnovnu školu pohađao je u Modriči, srednju u Zagrebu, a teologiju u Đakovu i Sarajevu. Za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. u Prozoru. Poslijediplomski studij (magisterij) filozofije pohađao je na Gregoriani u Rimu. Doktorirao je 1985. na Angelieumu u Rimu. Godine 1998. imenovan je počasnim prelatom Njegove Svetosti.

kta/KT